NAJMLAĐI AUTOR NA NOVOSADSKOM SAJMU KNJIGA Nikola napisao roman u 15. godini

Lj. PRERADOVIĆ

18. 03. 2023. u 12:04

DOK mnogi njegovi vršnjaci izbegavaju čitanje, a sa sadržajem knjiga iz obavezne školske lektire upoznaju se iščitavajući skraćene verzije na internetu, petnaestogodišnji Nikola Brašnjović iz Novog Sada osmelio sa da objavi svoj prvi roman i to detektivski.

НАЈМЛАЂИ АУТОР НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ КЊИГА Никола написао роман у 15. години

Lj. Preradović

Delo ovog učenika osmoletke "Kosta Trifković", čitaoci su imali priliku da vide na nedavno završenom Sajmu knjiga u Srpskoj Atini, gde je bio najmlađi autor.

Sa velikim uzbuđenjem što je njegov roman prvenac "Svedoci ne vole da svedoče", izazvao veliko interesovanje, mladi autor iskreno kazuje da nije očekivao da će, s obzirom na svoje mlade godine, zaintrigirati čitalačku publiku.

- Pisao sam ga krišom, najčešće noću, a za stvaranje budućeg romana znala je samo moja mama Svetlana. Njene sugestije i kritike su mi mnogo pomogle - otkriva Nikola.

UČENjE JEZIKA

ONE koji poznaju Nikolu, nije iznenadilo što je radnju romana smestio u Beč i Firencu, jer je veliki zaljubljenik u nemački i italijanski jezik, koje uči odmalena. Ovaj talentovani tinejdžer, bavio se izvesne vreme i tekvondom, ali je od sporta morao da odustane zbog povrede ruke.

- Nađem vremena i za druženje sa vršnjacima, a i za porodicu čija mi podrška znači. Uspevam da organizujem sve obaveze - kaže naš mladi sagovornik. 

Ideja da napiše detektivski roman, ovom zaljubljeniku u knjige od malih nogu "pala" je pre dve godine na zimskom raspustu. A za detektivski žanr se, veli, odlučio zbog čuvene Agate Kristi, čije je knjige "gutao", i njenog slavnog junaka inspektora Herkula Poaroa.

- Hladno novembarsko jutro je bilo, probudio sam se i odlučio da napišem roman. Tom rečenicom započeo sam roman. Ostale su počele da se nižu i nailaze narednih godinu dana. Najviše sam pisao noću, dok ukućani spavaju. To je kompleksan proces - iskren je Nikola, inače odličan đak sa svim peticama.

Radnju romana "Svedoci ne vole da svedoče", ukratko nam prepričava njegov autor, prati dvojicu detektiva, Bila Tojera i njegovog pomoćnik Franca Štila, a radnja je smeštena u Beč i Firencu.

- Dugo nisu u tom poslu, a onda, jednoga dana, pojavljuje se prijatelj jednog od njih dvojice u nudi im posao u Italiji, u Firenci. Prihvatili su, naravno, a onda sledi glavna tenzija, više preokreta - otkriva nam zagonetno delić radnje Nikola. - Zamislio sam glavnu priču, a onda kada sam stigao na pola romana, imao sam jasnu misao šta će se dešavati dalje, poglavlje po poglavlje.

ZA PISANjE "KRIVI" I GENI

OD najranijih dana, Nikoli je usađivana ljubav prema pisanoj reči. Svi u kući su mu čitali, a posebno baka Jelka Tornjanski. Uvek je imala vremena i strpljenja i za igre sa njim i predstave koje je stvarao u svojoj mašti. Osim toga, verovatno su "krivi" i geni. Nikolina mama Svetlana je profesor književnosti, a deda Slobodan Tornjanski je iste profesije, a sada je u penziji. 

Nikolini drugari i vršnjaci iz škole nisu ni slutili čime je njihov drug bio zaokupljen dve godine, a kada se pročulo da je napisao i objavio detektivski roman, s nevericom su se raspitivali da li je to istina.

Tek što se prvenac našao u rukama čitalaca, Nikola razmišlja o novom romanu. Ideja raznih ima, a da li će biti nastavak prvog ili nešto drugo, prepustiće svojim kreativnim idejama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije