MATEMATIČARIMA "NOVOSTI" POSLUŽILE KAO DOBAR PRIMER: Naš list bio deo prezentacije velikog naučnog skupa na Azorima u Portugaliji

J. M.

01. 02. 2023. u 11:24

MATEMATIČARI iz svih krajeva sveta okupili su se, krajem januara, na Azorskim ostrvima, a na naučnom skupu koji ih je sabrao govorilo se o zanimljivoj matematici.

MАТЕМАТИЧАРИМА НОВОСТИ ПОСЛУЖИЛЕ КАО ДОБАР ПРИМЕР: Наш лист био део презентације великог научног скупа на Азорима у Португалији

Foto Privatna arhiva

Stručnjaci iz Kanade, Australije, SAD, Portugalije, Belorusije, Srbije..., koji se bave ovom egzaktnom naukom, ali i njenom zanimljivom stranom, predstavili su više od 30 naučnih radova, a na jednoj od prezentacija našle su se i stranice "Večernjih novosti" i reportaža pod naslovom "Matematika je magija".

Reč je o priči sa Tijagom Hirtom, poznatim matematičarom iz Portugalije, koji je u svetu poznat baš po promociji zanimljive nauke o brojevima. On je u februaru 2020. godine bio gost Beograda i Srbije, na poziv Matematičkog društva "Arhimedes", a "Novosti" su objavile interesantan i poučan razgovor sa njim o ovoj nauci koja za mnogobrojne đake širom sveta predstavlja "bauk".

Upravo ovaj tekst bio je deo prezentacije Akleksandre Ravas, matematičarke iz Beograda. Kako nam je kazala, reportaža u "Novostima" našla se u njenom izlaganju jer je govorila o knjizi "KOVIDnevnik matematičara", čiji su autori stručnjaci sa različitih kontinenata, kao i kako je ona nastala u vreme pandemije kovida 19. Objasnila je i da je Tijago gostovao u našoj zemlji, da je ostavio utisak na ljude koji su ga sreli i da su o njemu pisale uvažene dnevne novine iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima