TRUBOM MILUJE DUŠU: Mali Mihajlo Zećirović, iz Bojnika, sa 13 godina svojom svirkom prešišao već prekaljene virtuoze

V. ILIĆ

10. 01. 2023. u 11:30

KADA je imao svega tri godine, prvi put se popeo na binu sa trubom, većom od njega, a koju je nosio na ramenu.

ТРУБОМ МИЛУЈЕ ДУШУ: Мали Михајло Зећировић, из Бојника, са 13 година својом свирком прешишао већ прекаљене виртуозе

Mihajlo Zećirović, Foto V. Ilić

Za tog, sada trinaestogodišnjeg dečaka iz Bojnika, stručnjaci tvrde da je već "nadsvirao" svoje pretke, a da je svetla trubačka budućnost pred njim.

Ime mu je Mihajlo Zećirović. Odrastao je u muzičkoj porodici, gde su mu i deda Staniša, otac Isidor i oba strica Milan i Miloš trubači. Mali Mihajlo je već godinama član orkestra svog oca. Niko ne krije oduševljenje, neko ni suze kada čuje zvuk Mihajlove trube, mekan, koji miluje dušu i pun je sete. Na sve to i njegova pojava je posve posebna, zbog plavih očiju koje istovremeno pucaju od života i pune su neobjašnjive tuge. Baš takva je i muzika koju proizvodi iz svog sićušnog tela.

- Išao sam u muzičku školu, bio sam dve godine, ali tamo je sve po notama. Nema tu duše, nema nikakve improvizacije. Zato sam odlučio da sam sviram. Odem, sakrijem se sa očevom trubom i sviram. Onda me čuo otac i nije mogao da veruje. Tako sam počeo. Moj život je muzika, truba - ispričao nam je ovaj starmali dečak.

Pre nekoliko godina dok je svirao "na uvce" ocu Isidoru, Foto "Fejsbuk"

Nema dana da Mihajlo ne uzme trubu u ruke. Vežba stalno, nekada satima, zaboravljajući na vreme, pa se dešava da često i u školu okasni. Njemu je i čuveni trubački as Boban Marković predvideo blistavu karijeru, kao i da će vrlo brzo na Saboru u Guči biti proglašen za majstora trube. Jer, njegov zvuk je sličan onom kakav je iz duše "proizvodio" Fejat Sejdić, takođe iz Bojnika.

- Kada sam video da ozbiljno svira, kupio sam mu trubu, jer je dotad vežbao na mojoj - rekao nam je Mihajlov otac Isidor. - Nije se imalo novca, pa sam mu kupio kinesku trubu, koja nije uopšte jeftina. Mislio sam da neće ni prepoznati o kojoj trubi je reč, ali čim je Mihajlo zasvirao, video sam suzu u njegovom oku... Nije to bio zvuk koji je on želeo, nije iz te trube moglo da izađe ono što on stvara. Zato sam rešio da mu kupim "červeni". Rekao sam sebi, taman gladovali, moram da mu je kupim. Tako je i bilo...

Pre nekoliko godina dok je svirao "na uvce" ocu Isidoru, Foto "Fejsbuk"

Od malog trubača koji se vrzmao među starijim trubačima Mihajlo je danas "dogurao" da svira drugu trubu u orkestru. Samo jednom je potrebno da čuje melodiju, i kao iz topa kreće da je svira. Ali na njegov, poseban, jedinstven način, kakav Srbija nije čula još od pokojnih Fejata Sejdića, Bakije Bakića, Miroslava Matušića...

SANjA "ZLATNU TRUBU" OD "NOVOSTI"

MOJ san je da na Saboru u Guči osvojim "Zlatnu trubu" koju dodeljuju "Večernje novosti".

Neću odustati dok ne zasija u mojim rukama. A, ja vam obećavam, biće to uskoro... - kazao nam je mali Mihajlo, veliki trubač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024