GRČKA PITA: Fantastičan i jednostavan obrok sa grizom, sirom i jajima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 03. 2023. u 09:00

DORUČAK koji ćete obožavati

ГРЧКА ПИТА: Фантастичан и једноставан оброк са гризом, сиром и јајима (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Privatna arhiva

Jedna od najinteresantnijih pita koja se često pravi u Grčkoj, jako je ukusna i jednostavna da se pripremi. Sa malo namirnica dobićete ukusan zalogaj za doručak, užinu ili večeru. Bićete oduševljeni!

Sastojci za grčku pitu

  • 300-400 g tankih gotovih kora
  • 2-3 jajeta
  • 200 g tvrđeg sira
  • 1/2 praška za pecivo
  • 300 ml mleka
  • 3-4 kašike griza

Priprema:

 
Skuvati griz u mleku, pa ga pokriti folijom i ostaviti da se prohladi. U činiju razbiti jaja sa praškom za pecivo, dodati sir i izdrobiti grubo.

Ubaciti ohlađen griz i sve dobro izjednačiti. Okrugli pleh premazati veličine 22 cm i poslagati 3 kore jednu preko druge i svaku premazati uljem.

Dodati pola nadeva, rasporediti, pa opet složiti par kora i prskati ulje. Ubaciti drugi deo nadeva i opet tri kore i pokriti zadnjom korom i ušuškati pitu.

Iseći je nožem na željene komade i premazati uzljem. Peći na 200 stepeni oko 50-60 minuta, da se lepo ispeče. Služiti toplu.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SLANI MAFINI SA JAJIMA I SLANINOM: Doručak koji ima sve što volite