ZA RAT JE KRIV HAMAS: Izrael kritikovao apel Saveta bezbednosti UN upućen njemu i Palestincima da se poštuje primirje

I. STANOJEVIĆ

24. 05. 2021. u 08:15

APEL Saveta bezbednosti UN, upućen Izraelu i Palestincima da se pridržavaju dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, naišao je na oštru kritiku izraelskog MIP.

ЗА РАТ ЈЕ КРИВ ХАМАС: Израел критиковао апел Савета безбедности УН упућен њему и Палестинцима да се поштује примирје

Foto AP

U saopštenju se navodi da "odgovornost za eskalaciju u potpunosti snosi Hamas koji je raketirao Jerusalim, periferiju Gaze i druge izraelske gradove".

Ministarstvo optužuje SB UN da "ignoriše" više od 4.000 raketa ispaljenih na Izrael tokom jedanestodnevnog konflikta, prenosi jerusalimski dnevnik "Tajms of Izrael". "Hamas je koristio civile kao štit, sprečavajući isporuke humanitarne pomoći, medicinskih potrepština i energenata iz Izraela", navodi se u saopštenju ministarstva, koje zahvaljuje predsedniku SAD, Džozefu Bajdenu za doprinos prekidu ratnih sukoba.

- Očekujemo da međunarodna zajednica osudi Hamas, razoruža tu organizaciju, obezbedi obnovu Pojasa Gaze i spreči priliv novca za oružje i teror. Izrael ostaje posvećen sudbini izbeglica i nestalih lica i zalaganju za njihov povratak - kaže se u saopštenju.

POMOĆ EMIRATA

UJEDINjENI Arapski Emirati (UAE) spremni su da olakšaju mirovne napore u odnosima Izraela i Palestinaca, poručio je juče princ prestolonaslednik Abu Dabija, šeik Muhamed bin Zajed al Najjan. Šeik Muhamed je ovo rekao tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem i ponovio da podržava napore Egipta. UAE su potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom i "spremni su da sarađuju sa svim stranama u sukobu kako bi se očuvao prekid vatre, pronašli načini da se spreči dalja eskalacija i postigne trajni mir", rekao je šeik Muhamed.

Britanska misija pri UN ističe da su članovi SB UN pozdravili dogovor o prekidu vatre 21. maja, prepoznajući značajnu ulogu Egipta, zemalja u regionu, UN, bliskoistočne četvorke i drugih međunarodnih partnera. Članice SB UN navode da "je od presudnog značaja da se postigne sveobuhvatni mir, zasnovan na viziji bliskoistočnog regiona sa dve demokratske države - Izraelom i Palestinom - koje žive jedna pored druge u miru i u okviru svojih bezbednih i priznatih granica".

Foto AP

Sve članice SB UN apelovale su da se obezbedi hitna humanitarna pomoć palestinskim civilima. Šteta na palestinskoj strani, procenjuje se na oko 350 miliona dolara.

Dok se još vode diplomatski pregovori, na hiljade demonstranata na ulicama Tel Aviva traže suživot Jevreja i Arapa. Demonstracije u Tel Avivu su samo jedan od protesta u brojnim gradovima Izraela, u kojima se traži mir.

AL AKSU ČUVA POLICIJA

IZRAELSKA policija sprovela je juče oko 120 jevrejskih posetilaca do svetilišta u Jerusalimu, gde su policijske akcije poslednjih nedelja izazvale proteste i nasilje koji su pokrenuli rat u Gazi, saopštila je islamska uprava koja nadgleda to mesto, treće najsvetije u islamu. Policija je izbacila mlade Palestince iz kompleksa džamije Al Aksa i zabranila ulaz muslimanima mlađim od 45 godina. Muslimani koji su ušli, morali su da ostave lične karte kod policije na ulazu. Uhapšena su tri muslimana, uključujući i stražara.

Lider najuticajnije arapske stranke u Knesetu Ajman Odeh pozvao je da se, pored Izraela, formira palestinska država. "Ovde žive dva naroda i oba imaju pravo na samoopredeljenje", poručio je Odeh.

Poznati izraelski pisac David Grosman ističe da "bitka koja se bije nije borba između Arapa i Jevreja, nego između onih koji, s obe strane, pokušavaju da žive u miru i u poštenoj saradnji i onih koji se, i na jednoj i na drugoj strani, hrane mržnjom i nasiljem".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)