INTERVJU Dr Sergej Nikolajevič Baburin: Evropu će sačuvati pravoslavni narodi

D. Vujičić - B. Vlahović

23. 05. 2021. u 14:00

SRBIJA ne sme da izgubi ni pedalj svoje zemlje jer ako bi se odrekla Kosova, to ne bi zaustavilo njene neprijatelje da otvore nove krize u Vojvodini i Sandžaku.

INTERVJU Др Сергеј Николајевич Бабурин: Eвропу ће сачувати православни народи

Foto Arhiva

Neprijateljima Srbije i naroda na Balkanu nije potreban stabilan mir jer im je lakše da upravljaju narodima koji su u stalnom konfliktu. Srpska elita treba da prevaziđe podele i shvati da mora biti jedinstvena u ovom odgovornom istorijskom trenutku. Srbi i drugi slovenski pravoslavni narodi moraju svoju budućnost da grade na vekovnoj tradiciji.

Poznati ruski pravnik, profesor i lider partije Ruski narodni savez Sergej Nikolajevič Baburin, boravio je nedavno u Beogradu na konferenciji posvećenoj izazovima u međunarodnom pravu, a u intervjuu "Novostima", ističe da ono danas ne samo da je u krizi, već je potpuno polarizovano:

- Posle NATO bombardovanja Jugoslavije, situacija je izašla iz pravnog polja. Amerikanci bombarduju zemlje koje nisu poslušne i za ta zlodela nikome ne odgovaraju.

Često pozivate na zbližavanje slovenskih naroda. Tvrdite da upravo oni mogu najviše da doprinesu spasavanju Evrope.

- Pravoslavni slovenski narodi su sačuvali moralnu čvrstoću. Zato je naša misija da spasemo Evropu, ali pre toga u sopstvenim zemljama moramo da poboljšamo situaciju. Uveren sam da jednog dana može doći do ponovnog ujedinjenja južnih pravoslavnih slovenskih naroda. U toj novoj Jugoslaviji pored Srbije, vidim Crnogorce, Srbe iz BiH, Makedonce, pa čak i Bugare, sve sem Slovenije i Hrvatske. Ako ostane sama, Makedonija će se pre ili kasnije pretvoriti u novo Kosovo. Zapadu trebaju samo poslušni političari iz Istočne Evrope. Zbog toga je pitanje koliko je opravdana težnja da se što pre uđe u EU, a zanemari tradicija pravoslavnih naroda.

Kako vi vidite situaciju u Ukrajini i njenu perspektivu?

- Ukrajina je okupirana. Tamošnjim neonacistima je cilj da nestane pravoslavlje. Ali, veliki deo Ukrajinaca su antifašisti koji bi u normalnoj situaciji bili za zbližavanje sa Rusijom. Nažalost, Ukrajina je sada kao veliki kotao koji može da eksplodira.

I u bivšim sovjetskim republikama, sadašnjim nezavisnim državama na Baltiku, sve su glasniji neofašisti.

- Iz te tri države, Litvanije, Letonije i Estonije, sve više mladih se iseljava. Ako ih napuste i Rusi koji tamo žive, one će ostati prazne. Moguće je da ih nasele migranti iz Azije i drugih zemalja.

Bio sam protiv raspada SSSR

Bili ste jedini koji se sa govornice suprotstavljao raspadu SSSR.

- Na žalost, velika većina je stojeći aplaudirala kad se raspadao SSSR. Naivno su poverovali u lažna obećanja Jeljcina i njegovih najbližih saradnika. Tek kasnije kad je nastao haos mnogi su se osvestili i shvatili kakvu je štetu napravio bolesno ambiciozni bivši predsednik koji je po svaku cenu želeo da sedne u glavnu državnu fotelju.

Poslednji skandali sa proterivanjem ruskih diplomata iz Praga pokvarili su odnose Češke i Rusije.

- Optužbe iz Praga kako su ruski obaveštajci učestvovali u diverziji skladišta municije postaju smešne. Zbog toga se u Rusiji može čuti pošalica da će uskoro optužiti Petrova i Baširova, za koje se tvrdi da su otrovali Skripalja u Velikoj Britaniji, da su držali ruku Gavrilu Principu kada je pucao na Ferdinada u Sarajevu.

Foto Arhiva

Kuda ide Rusija?

- Mi smo se umorili od kapitalizma. Ali, ne treba da idemo ni ka starom sovjetskom socijalizmu. Trebamo da uzmemo sve ono što je bilo dobro u socijalizmu, da visoko postavimo ciljeve i kada ih budemo ostvarivali, opet će svet krenuti za nama. Vi na Balkanu već imate iskustvo sa samoupravljanjem, a ono je po meni osnova za dobro društvo.

Na jesen su u Rusiji parlamentarni izbori. U čemu je razlika između vaše i Putinove Jedinstvene Rusije?

- U mojoj partiji su tradicionalisti. Ne borim se protiv Putina. Kad smo prvi put razgovarali kazao sam mu da će on na Zapadu uvek biti oficir KGB i uvek će im biti neprijatelj. Podržavam njegove dobre ideje razvoja Rusije.

Dobro poznajete situaciju u Srbiji, kako vidite sadašnju političku situaciju u našoj zemlji?

- Dolazio sam kod vas još u vreme Slobodana Miloševića. Bio sam svedok odbrane Miloševiću, Šešelju i Karadžiću na suđenju u Hagu. General Ratko Mladić je za mene bio i ostao veliki heroj. Oko glavnih pitanja za sudbinu srpskog naroda moralo bi postojati jedinstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega