ŽESTOK ODGOVOR NA ERDOGANOVU KLETVU: Umesto što "peni", mogao bi da smiruje situaciju na Bliskom istoku

Novosti online

18. 05. 2021. u 15:32

AMBASADOR Turske u Beču pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan „prokleo“ austrijsku vladu zbog podizanja zastave Izraela na zgradama austrijskih ministarstava.

ЖЕСТОК ОДГОВОР НА ЕРДОГАНОВУ КЛЕТВУ: Уместо што пени, могао би да смирује ситуацију на Блиском истоку

Foto AP

- Posle ovih apsurdnih izjava predsednika Erdogana turski ambasador je jutros pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu se jasno stavio do znanja stav Austrije - saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

Sa penom u ustima se neće rešiti konflikt na Bliskom Istoku, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg komentarišući „proklinjanje“ turskog predsednika.

- Hamas je teroristička organizacija. Ne smemo da dozvolimo da nam oni nameću šta da radimo - dodao je austrijski ministar.

Prema njegovim rečima, sličnim napadima na vlade, uključujući i austrijsku, koje su pred licem terora stale na stranu Izraela, turski političari još jednom pokazuju „svoje zastrašujuće shvatanje zakona“.

- Umesto što doliva ulje na vatru, pozivamo Tursku da pod hitno utiče na deeskalaciju situacije - dodao je ministar spoljnih poslova Austrije.

Kako je ranije izjavio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, izraelska zastava je prošlog petka podignuta na krovu zgrade kancelara u znak solidarnosti, budući da „teroristički napadi na Izrael zaslužuju najodlučniju osudu“. Izraelska zastava je zatim podignuta i na zgradi Ministarstva spoljnih poslova, izražavajući snažnu podršku bezbednosti Izraela.

Ovo je razlog zašto je ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zafir odložio posetu Beču, tokom koje je planiran sastanak sa austrijskim kolegom i razgovori o nuklearnom sporazumu. Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo da se, posle otkazivanja posete, bilateralni odnosi Irana i Austrije neće promeniti.

Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče. Do danas, 16. maja, od početka eskalacije sukoba iz palestinske enklave na izraelsku teritoriju ispaljeno je 3.350 raketa, oko 500 je palo na teritoriju enklave. Efikasnost rada PRO sistema „Gvozdena kupola“ iznosi 90 odsto. Prema poslednjim informacijama, u Izraelu je poginulo 10 osoba, oko 50 je teško povređeno. Izrael je kao odgovor na palestinske rakete izveo stotine napada na Pojas Gaze. Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima dostigao je 220, a među žrtvama je i 58 dece.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)