TUNELI TERORA U GAZI NOĆNA MORA IZRAELA: Više ih je nego u Vijetnamu, psihološki uništavaju, a podzemni zid je jedina odbrana (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 05. 2021. u 09:28

NEDAVNA serija udara na Pojas Gaze ciljala je, prema izjavama izraelskih zvaničnika, tamošnju mrežu podzemnih tunela koje koriste palestinski borci.

ТУНЕЛИ ТЕРОРА У ГАЗИ НОЋНА МОРА ИЗРАЕЛА: Више их је него у Вијетнаму, психолошки уништавају, а подземни зид је једина одбрана (ВИДЕО)

Foto: printskrin/israelpalestine.liveuamap.com/Twitter

Više od 160 vojnih aviona obrušilo se na oko 150 podzemnih ciljeva u severnom Pojasu Gaze, kako bi u ogromnom podzemnom krtičnjaku kolokvijalno zvanom "Metro“, uništili udarne snage i zapovednike vojnog krila Hamasa.

Izraelci su pre napada plasirali i lažnu objavu kako njihove kopnene snage ulaze u Gazu, kako bi hamasovce time podstakli da što masovnije siđu u podzemna skrovišta, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Tuneli terora“, kako ih nazivaju izraelski zvaničnici pružaju im dobar izgovor za napade na Gazi, de fakto ogromni izbeglički logor u kome je na 350 kvadratnih kilometara nagurano gotovo 2 miliona ljudi.

Za razliku od palestinskih raketa koje ostavljaju jasne dokaze svog postojanja, novinarima je prilično otežano da provere tvrdnje o skrivenim podzemnim sistemima u Gazi i njihovoj upotrebi u terorističke svrhe.

Nakon što izraelske rakete sruše civilne objekte ili poubijaju decu, neretka su pravdanja vojnih zvaničnika da su teroristi baš ispod njih iskopali tunele i time ih pretvorili u kolateralne žrtve svog fanatizma.

Čelnici Hamasa potvrdili su u više navrata postojanje takvih tunela u intervjuima zapadnim novinarima. Opisuju ih kao svoju "inovaciju“ i insistiraju na tome da ih koriste samo u obrambene svrhe.

I izraelska vojska vodila je novinare u obilaske nekih krakova ovih tunela koje su dosad uspeli da osvoje. Neki od snimaka pokazuju kako su posredi sofisticirane građevine sa betonskim zidovima, strujom, kolicima na šinama za prevoz raketa i drugog oružja.

Za razliku od ranije napadnutih tunela, izraelski zvaničnici su pojasnili kako oni koji su bili na meti u najnovijim udarima nisu bili za tajne ulaske ili ilegalna napuštanja teritorija Gaze, nego isključivo za upotrebu unutar palestinskog područja.

Tuneli su se prvi put pojavili u Gazi kao odgovor na izraelsku blokadu nametnutu ovom prostoru nakon što je Hamas 2000ih preuzeo vlast.

U početku su se koristili za krijumčarenje robe u enklavu i bili sinonim ilegalnog preduzetništva. No, nakon što je 2006. Hamas iz tunela zarobio izraelskog vojnika Gilada Šalita  i potom ga pet godina držao u zatočeništvu, "švercerska“ percepcija tunela se nepovratno menja.

U ratu u Gazi 2014. Hamas je objavljivao videozapise maskiranih vojnika koji nose automatsko oružje i ručne bacače, puzeći u napade iz rupa u zemlji.

Izraelski zapovednici od tada u svojim izveštajima sve češće spominju kako im vojnici upadaju u zasedu ili ih opkoljavaju borci koji izranjaju iz nevidljivih jama.

Nekoliko puta su izraelske snage hapsile pripadnike Hamasa koji su nadomak tunela vrebali Izraelce kako bi ih oteli, opremljeni lisicama i sredstvima za smirenje.

Tokom sukoba 2014. uništeno je oko 30 ovakvih tunela, ali je već tada Izrael procenjivao da su Arapi u Gazi od 2007. izgradili više od 1300 tajnih prolaza, vrednih 1,25 milijardi dolara.

Njihov psihološki efekat na izraelsku stranu je jako poguban, gotovo kao sistem podzemnih skloništa Vijetkonga na Amerikance u Vijetnamu.

Žerard de Grot, profesor istorije sa Univerziteta Sent Endruz kaže da ovi tuneli i u vojno dominantnim redovima mogu da izazovu neobičan užas i nesigurnost:

- Čini vam se kao da sam đavo izlazi iz pakla da širi muke po Zemlji - slikovito je objasnio.

Šef političkog krila Hamasa Ismail Hanijeh tvrdio je 2016. da u Gazi raspolažu sa dvostruko više tunela od komunističkih trupa u Vijetnamskom ratu.

To može biti preterivanje, ali svi koji su proučavali naznake ovog sistema podzemnih skloništa kažu da je on izuzetno kompleksan.

Nedavno je palestinski vojni ekspert Rami Abu Zubajdah iz Egipatskog instituta rekao je da su razgovori sa borcima otkrili da postoje razne kategorije tunela: jedne koriste isključivo za borbu, druge za okupljanje Hamasovog vođstva, a treće za skladištenje raketa i drugog oružja.

Postoje i posebni mali tuneli koji se koriste za brzi prevoz, preneo je Vašington post.

Izrael je osmislio razne metode za delovanje protiv Hamasovih tunela, uključujući i izgradnju ambicioznog podzemnog zida. Ovaj projekat je navodno definitivno završen u martu ove godine, nakon višegodišnjih radova, no zvaničnici u Tel Avivu uporno odbijaju javno da kažu koliko je protivtunelski zid dubok ispod zemljine površine.

Govoreći na marginama konferencije Američko-izraelskog odbora u Vašingtonu 2018. godine, izraelski vojni zvaničnik koji vodi posebno odeljenje za podzemno ratovanje izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je novinarima da je Izrael usavršio i nove tehnike za lociranje podzemnih tunela, ali je odbio da pruži druge detalje.

Izrael ima nekoliko oružja sposobnih za snažne udare pod zemljom, od kojih su mnoga razvijena s primarnim ciljem da se targetiraju iranski planinski "raketni gradovi“ - džinovske fortifikacije duboko pod zemljom gde se krstareće rakete neretko i proizvode i mogu lansirati sa obližnjih lansirnih rampi.

(Slobodna Dalmacija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati