RASPRAVA OKO SMRTNE KAZNE: Masakr u školi u Kazanju pokrenuo brojne teme u Rusiji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 05. 2021. u 21:01

UBICU Iljnaza Galjavijeva (19), koji je napravio masakar u školi u Kazanju, glavnom gradu Tatarstana, u toku dva meseca koliko mu je određen pritvor, prebaciće u Moskvu kako bi se u Institutu V. Serbskog obavila kompleksna psihološko-psihijatrijska ekspertiza.

РАСПРАВА ОКО СМРТНЕ КАЗНЕ: Масакр у школи у Казању покренуо бројне теме у Русији

Iljnaz Galjavijev u sudu / Foto RIA.ru

Ovih dana će se znati i rezultati analize je li Iljnaz Galjavijev bio pod uticajem narkotika 11. maja, kada je sa lovačkom puškom došao u školu i ubio sedam đaka, nastavnicu i učiteljicu. Objavljeno je i da su u stanu gde je živeo pronađena opojna sredstva, velika količina municije i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava.

U prvom pojavljivanju pred sudom Iljnaz Galjavijev je bio smiren, priznao je da je počinio masovno ubistvo i jedino nije hteo da odgovara na pitanja novinara. Ozlojeđeni i osramoćeni roditelji Iljnaza Galjavijeva se nisu pojavili u sudnici.

Pod utiskom zastrašujućeg masakra u Kazanju, u Rusiji je sada veliki broj glasova, od političara iz Dume do običnih građana, da se vrati smrtna kazna za osobe koje su počinile krvoprolića u terorističkim akcijama.

Jedno od pitanja o kojem se mnogo raspravlja je kako sprečiti pojavljivanje tekstova na internetu u kojima se objašnjava kako se prave u kućnim uslovima eksplozivne naprave sa sadržajem koji se može kupiti u svakoj prodavnici. Onaj ko zna recepturu lako može da napravi eksploziv i izazove krvoproliće. Takođe se predlaže da se što pre donese zakon kojim bi se zabranila prodaja oružja osobama koje nisu bile u vojsci.

ŽALIO SE NA GLAVOBOLjE

Mada u policijskoj evidenciji Iljnaza nema među narkomanima i nasilnicima, istražni organi su ipak pronašli u jednoj medicinskoj ustanovi u Kazanju da je on više puta dolazio na pregled žaleći se na glavobolje. Jedan od lekara zaključio je da Iljnaz Galjavijev boluje od encefalopatije, oboljenja mozga. To oboljenje može nastati zbog trovanja i upotrebe narkotika, kao i kod hroničnih alkoholičara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati