"UZDRŽITE SE OD ESKALACIJE": Rusija zabrinuta zbog nereda u istočnom Jerusalimu

Novosti onlajn

08. 05. 2021. u 16:21

RUSIJA je zabrinuta zbog rasta napetosti u istočnom Jerusalimu i poziva sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

УЗДРЖИТЕ СЕ ОД ЕСКАЛАЦИЈЕ: Русија забринута због нереда у источном Јерусалиму

Jerusalim / Foto B. Subašić

- Moskva sa dubokom zabrinutošću gleda na takav razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile. Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakvih koraka koji prete eskalacijom nasilja - navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Moskva potvrđuje svoj principijelan i dosledan stav koji se ogleda u relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, prema kojima eksproprijacija zemlje i imovine na njoj, kao i izgradnja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, ukučujući istočni Jerusalim, nemaju pravnu snagu.

- Takve akcije predstavljaju kršenje međunarodnog prava i sprečavaju postizanje mirnog rešavanja situacije na osnovu stvaranja dve države – Palestine i Izraela u granicama od 1967. godine, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti - ističe se u saopštenju MIP Rusije.

U sinoćnjim sukobima izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su najmanje 205 Palestinaca i 17 policajaca, preneli su mediji.

Najviše povređenih bilo je kod džamije Al Aksa gde su Palestinci gađali kamenicama i pirotehničkim sredstvima izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima i suzavcem. Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i jučerašnje pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je ranije agencija AP.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)