ITALIJANSKI PODSTICAJ TURIZMU: Masovna vakcinacija na planinama i ostrvima

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

06. 05. 2021. u 22:10

POČINjE urgentno i masovno vakcinisanje za svako starosno doba u malim planinskim naseljima na Alpima i Apeninima kao i na malim ostrvima gde tradiconalno stižu turisti.

ИТАЛИЈАНСКИ ПОДСТИЦАЈ ТУРИЗМУ: Масовна вакцинација на планинама и острвима

Foto: Depositphotos

Premijer Mario Dragi je, sa sastanka G20, uputio poziv turistima iz evorpskih i nekih vanevropskih zemalja , da od 16. maja u Italiju mogu ući sa sanitarnim dokazom da nemaju Kovid.

Masovno vakcinisanje počinje na Eolskim ostrvima, ostrvo Proćida je kompletno imunizovano, zavrašava se vakcinisanje na Kapriju, ubrzava na Iskiji. Ova odluka usledila je i iz razloga što na ostrvima i u malim planinskim naseljima nema adekvatnih sanitarnih srtruktura tako se sada imunizuje kompletno stanovništvo i osobolje koje će usluživati turiste.

Uslovi za ulazak turista su trojaki, to je tzv. Zeleni karton (znači da su vakcinisani), dokaz da su preležali kovid ili test na koronu ne stariji od 48 sati. To će biti garancija za odmor na Kovid-free mestima.

Razmatra se nova odluka o policijskom času, da se od sadašnjeg pravila od 22 sata skrati na početak od 23 sata do 5 ujutru. Shodno sedmičnom kretanju pandemije sutra treba da usledi odluka kada će se otvoriti tržni centri, sada zatvoreni za vikend, najavljuje se slobodno održavanje ceremonija venčanja sa prisutnima koji imaju jedan od tri dokaza da ne maju korona virus, od polovine juna, otvaranje sajmova, kongresa, banjskog turizma od 1 jula.

Reč ključ u ovom otvaranju je „postepenost“ kako saopštava ministar za Zdravlje Roberto Speranca, postepeno otvaranje sa poštovanjem propisanih antikovid mera „da ne bi ponovo zatvarali“. Jer, procenat pozitivnih veoma sporo opada, poslednji podaci iskazuju broj od 10.585 na dnevnom nivou, a procenat preminulih je i dalje istinski zabrinjavajući, 267.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri