NOVA RUSKA VAKCINA: Treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine „KoviVak“ krajem maja

Tanjug

05. 05. 2021. u 15:33

RUSKI centar „Čumakov“ planira da krajem maja započne treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv virusa korona „KoviVak“, rekao je direktor centra Ajdar Išmuhametov za list „Komsomoljska pravda“.

НОВА РУСКА ВАКЦИНА: Трећа фаза клиничких испитивања руске вакцине „КовиВак“ крајем маја

Foto: EPA

Kako je precizirao, organizacija je već predala dokumenta kako bi dobila dozvolu za početak treće faze ispitivanja.

Išmuhametov ističe da su prisustvo i nivo antitela pokazatelji takozvane imunološke efikasnosti, sposobnosti organizma da izradi jednu od vrsta imunološkog odgovora.

-Postoji i epidemiološka efikasnost koja pokazuje sposobnost vakcine da zaštiti u stvarnom životu. Prvi i drugi pojam ne bi trebalo izjednačavati- naglasio je stručnjak.

Takođe je istakao da će biti testirano davanje tri doze vakcine „KoviVak“ u cilju jačanja imunog odgovora kada je kod vakcinisane osobe nizak nivo antitela.

On je naglasio da su tvorci vakcine primili „KoviVak“ u fazi istraživanja. -To je bilo pre više od pola godine. Niko se nije razboleo- dodao je Išmuhametov.

Išmuhametov je krajem aprila saopštio da je centar „Čumakov“ predao dokumenta Ministarstvu zdravlja Rusije sa zahtevom da se sprovedu ispitivanja vakcine „KoviVak“ na 32.000 dobrovoljaca starijih od 60 godina, a takođe na pacijentima sa onkološkim bolestima, autoimunim bolestima i dijabetesom.

Vakcina „KoviVak“ je inaktivirana vakcina. U njenoj osnovi je virus SARS-CoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost izazivanja imunog odgovora. Ovakve vakcine sadrže čitav niz proteina virusnih čestica i, shodno tome, očekuje se da će imuni odgovor biti najkompletniji. Industrijska proizvodnja „KoviVaka“ zvanično je počela 25. marta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista