„VULKAN“ IZ CRNOG MORA: Raketna krstarica „Moskva“ testirala novu protivbrodsku raketu (VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2021. u 19:03 >> 19:24

RAKETNA krstarica „Moskva“ je prvi put testirala protivbrodsku krstareću raketu sistema „Vulkan“ u Crnom moru.

„ВУЛКАН“ ИЗ ЦРНОГ МОРА: Ракетна крстарица „Москва“ тестирала нову противбродску ракету (ВИДЕО)

Foto: EPA

Raketa je pogodila površinski cilj na udaljenosti od 30 kilometara, saopštili su u pres službi Crnomorske flote.

„Gađanje je izvedeno na objekat-simulaciju neprijateljskog broda, raketa je uspešno pogodila cilj na pomorskom borbenom poligonu za obuku na udaljenosti od 30 kilometara“, saopštili su u pres službi.

Kako su pojasnili, zbog bezbednosti su pomorski poligon i akvatorija u kojoj se izvodila raketna paljba, bili zatvoreni za plovidbu. U zatvaranju oblasti je učestvovalo više od 20 ratnih brodova i brodova za podršku Crnomorske flote.

Crnomorska flota je objavila video paljbe sa raketne krstarice „Moskva“, na kome je iz raznih uglova prikazano lansiranje krstareće rakete.

Demonstrirano je kako akceleratori prestaju da rade i odvajaju se od rakete, a zatim padaju u more. Raketa nastavlja da leti na račun rada turbomlaznog motora. Vidi se kako se trouglasto krilo „Vulkana“ otvara odmah po ispaljivanju iz lansera.

Raketnu krstaricu „Moskva“ je pratila fregata Crnomorske flote projekta 11356 „Admiral Makarov“ naoružana raketama kompleksa „Kalibar“.

Domet paljbe iz „Vulkana“ je 550-700 kilometara (prema nekim podacima, u poboljšanoj verziji kompleksa do 1000 kilometara). Tokom leta rakete razvijaju brzinu od 2 do 2,5 maha. Deo puta do cilja savladavaju na velikoj visini, a na završnom delu se spuštaju do 15-20 metara.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili