AUTOMOBILSKA INDUSTRIJA POGOĐENA NEDOSTATKOM DELOVA: Nedostatak čipova smanjuje proizvodnju u Folksvagenu

Novosti online

26. 04. 2021. u 11:14

Folksvagen je svojim radnicima najavio značajan rez proizvodnje u drugom tromesečju ove godine u poređenju sa prvim, zbog globalnih problema u nabavci čipova.

АУТОМОБИЛСКА ИНДУСТРИЈА ПОГОЂЕНА НЕДОСТАТКОМ ДЕЛОВА: Недостатак чипова смањује производњу у Фолксвагену

Foto: Tanjug/AP

- Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača i predstavnika koncerna Folksvagen, u drugom tromesečju ćemo se suočiti sa značajnim izazovima, verovatno ozbiljnijim nego u prvom - kažu u ovoj fabrici.

Takva prognoza povećava mogućnost većih gubitaka za Folksvagen, koji je prošle godine najavio da će proizvodnja pasti za 100.000 vozila u prvom tromesečju 2021. zbog nedostatka čipova.

Nedostatak komponenata najveći je izazov sa kojim se fabrika trenutno suočava. Oni podsećaju da su brojni proizvođači automobila već pretrpeli velike gubitke u prvim mesecima ove godine, pri čemu je većina njih najavila smanjenje proizvodnje, a analitičari predviđaju da će industriju to koštati milijarde dolara tokom godine.

Tako je u prošle nedelje nemački automobilski koncern Dajmler najavio prelazak nekoliko hiljada radnika svoje dve fabrike na polovinu radnog vremena zbog prekida u isporuci važnih elektronskih komponenata.

Globalni problemi sa nabavkom čipova naterali su i druge proizvođače da obustave proizvodnju na nekoliko nedelja. Sam Folksvagen nedavno je preusmerio hiljade radnika u svom pogonu u Emdenu na honorarni rad.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...