PODACI O RUSIM VAKCINAMA NA METI HAKERA: Računarski napadi uglavnom iz SAD, Kine, Nemačke i Holandije

Novosti online

21. 04. 2021. u 16:54

HAKERI iz inostranstva pokušali su da ukradu podatke o ruskim vakcinama protiv virusa korona, saopštio je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za računarske incidente (NCKI) Nikolaj Murašov.

ПОДАЦИ О РУСИМ ВАКЦИНАМА НА МЕТИ ХАКЕРА: Рачунарски напади углавном из САД, Кине, Немачке и Холандије

Foto Depositphotos

-Prestupnicima su posebno bili interesantni rezultati naučnih istraživanja i ruski podaci o vakcinama protiv virusa korona- rekao je Murašov.

Takođe je istakao da podaci NCKI za 2020. godinu ukazuju na to da se većina računarskih napada na ruski informacioni prostor realizuje iz inostranstva, uglavnom sa teritorije SAD, Kine, Nemačke i Holandije.

Glavni ciljevi napadača bili su objekti državne uprave, finansijskog sektora, vojno-industrijskog kompleksa, nauke, obrazovanja, zdravstva i transporta.

Prioritetni zadatak stranih specijalnih službi bilo je dobijanje pristupa zaštićenim informacijama i remećenje funkcionisanja objekata kritične informacione infrastrukture.

Prema rečima Murašova, uvedeni režim rada na daljinu tokom pandemije virusa korona doveo je do rasta sajber napada na servise koje su zaposleni koristili za rad. Konkretno, kompjuteri su zaražavani štetnim programima u cilju krađe vrednih informacija.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)