LONDON ZARATIO SA UN: Britanije odbacuje kritike UN da na Ostrvu favorizuju prevlast belaca

D. D. S.

19. 04. 2021. u 18:03

Britanija je odbacila kritike stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava upućene na račun britanskog izveštaja o rasnim nejednakostima. Stručnjaci UN za ljudska prava kritikovali su izveštaj o rasnim nejednakostima u Britaniji, čiju je izradu naručila tamošnja vlada, ocenjujući da je reč o pokušaju "normalizacije prevlasti belaca, uprkos dokazima o institucionalnom rasizmu".

ЛОНДОН ЗАРАТИО СА УН: Британије одбацује критике УН да на Острву фаворизују превласт белаца

Foto: AP

U izveštaju britanske Komisije za rasne i etničke nejednakosti, navodi se da bi Britanija mogla da posluži kao "model drugim državama sa većinsko belim stanovništvom". To je, međutim, naišlo na gnev kritičara koji su izveštaj okarakterisali kao "zataškivanje" rasnih problema.

- U 2021. godini je zapanjujuće čitati izveštaj o rasnoj i etničkoj pripadnosti koji rasističke stereotipe pretvara u činjenice i izvrće podatke - navodi se u saopštenju grupe stručnjaka UN.

U izveštaju britanske vlade se navodi da geografija, porodica i društveno-ekonomski faktori imaju veću ulogu u nečijim životnim šansama nego pripadnost rasi.Stručnjaci UN, međutim, kažu da izveštaj koristi poznate argumente samo da bi opravdao rasnu hijerarhiju.

- Pokušaji da se normalizuje supremacija belaca, uprkos značajnim istraživanjima i dokazima o institucionalnom rasizmu, predstavlja nesrećno odbacivanje propuštanje prilike da se priznaju zločini prošlosti... da bi se krenulo napred - ističu stručnjaci UN.

Oni su, takođe, osudili "mitsko predstavljanje robovlasništva", kao pokušaj da bivša kolonijalna sila opere svoj udeo u istoriji trgovine robljem.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona je rekao da su u zaključcima stručnjaka pogrešno prikazani rezultati izveštaja, prenosi agencija Rojters.

- Ostajemo ponosni na dugu istoriju Velike Britanije kao šampiona ljudskih prava i ohrabrujemo sve da pročitaju originalni izveštaj u celosti - rekao je portparol novinarima.

Dodao je da izveštaj ni na koji način ne opravdava rasističko ponašanje.

- On zapravo naglašava da su rasizam i nejednakost i dalje problemi za našu zemlju - poručio je portparol.

Izradu izveštaja britanskoj Komisiji za rasne i etničke nejednakosti naložila je vlada premijera Džonsona, posle velikih protesta pokreta "Životi crnaca su važni" prošlog leta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju