KOVID ODNEO STO HILJADA ŽIVOTA: Francuska premašila mračni prag žrtava pandemije (FOTO)

G. Č.

15. 04. 2021. u 20:16

FRANCUSKA je u četvrtak zvanično premašila mračnu brojku od sto hiljada preminulih od kovida.

КОВИД ОДНЕО СТО ХИЉАДА ЖИВОТА: Француска премашила мрачни праг жртава пандемије (ФОТО)

Foto Y. Caradec

Dnevni list "Mond" je, po ugledu na američke kolege, tim povodom objavio naslovnu stranu sa ogromnim brojem tačkica od kojih svaka predstavlja jedan ljudski život. U trenutku najjačih talasa, hartija je preplavljena tačkama, što vizelno prikazuje razmere velike tragedije. Za godinu dana nestao je, praktično, ceo jedan grad.

Iza ovih brojeva su ljudski životi, a iza njih čitave porodice i tuga koja prati njihov odlazak. Bilo je starih, ali i sredovečnih i mladih ljudi. Zvanični statističari smatraju da preminulih ima još više, jer nedostaju podaci za one koji su preminuli u stanovima a ne u bolnicama, kao i oni koji će se tek ažurirati, pa se smatra da je ovaj broj uvećan za oko još 11 hiljada.

Foto: G. Č.

Tome treba pridodati i one za koje nije utvrđena direktna veza s ovom bolešću, ali koja je ubrzala njihovu smrt.

Bilo je toliko preminulih, da su, praktično, otišli u zaborav. Morbidne brojke su postale svakodnevica, a ljudi kao da su se navikli na ovo neprestano licitiranje, iz dana u dan. Udruženja preminulih od kovida zato traže da se u zemlji održi dan sećanja na njih, ali vlasti još nisu odlučile kada će to da urade.

- Taj momenat će doći – rekao je portparol vlade Gabrijel Atal.

Poznavaoci prilika kažu da će Francuska odati počast stradalima kada se konačno bude zaustavio brojčanik smrti od korone. Neki, poput Sabrine Selami, predsednice jednog od udruženja preminulih, koja je izgubila i brata i oca, traži i izvinjenje vlasti za sve greške koje su do sada počinile u upravljanju epidemijom, poput britanskog premijera Džonsona.  

Crni bilans u Francuskoj i dalje nije primiren. Dnevno umre nekoliko stotina ljudi, a novi talas još nije dostigao vrhunac.

KORONA ODNELA TRI MILIONA

DO sada je osam zemalja u svetu premašilo sto hiljada preminulih. Na prvom mestu su SAD sa 564.000, a slede Brazil (358.000), Meksiko (210.000), Indija (172.000), Velika Britanija (127.000), Italija (115.000), Rusija (102.000) i Francuska (100.000). U svetu je do sada od korona virusa preminulo oko 3 miliona ljudi. Tačnije, prema podacima od četvrtka, 2.988.133.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili