OVAKO IZGLEDA NOĆNI NAPAD „LETEĆEG TENKA“: Mi-24P sručio vatru na protivnika u Siriji (VIDEO)

Novosti online

14. 04. 2021. u 21:10

SIRIJSKI jurišni helikopteri ne koriste se samo danju, nego i tokom izvršavanja borbenih zadataka noću.

ОВАКО ИЗГЛЕДА НОЋНИ НАПАД „ЛЕТЕЋЕГ ТЕНКА“: Ми-24П сручио ватру на противника у Сирији (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Na internetu se pojavio snimak noćnog napada helikoptera Mi-24P na kopnenu metu, prenosi „rg.ru“.

Protivnik je napadnut iz automatskog topa sa dvostrukom cevi GŠ-30K kalibra 30 milimetara, koji se smatra jednim od najmoćnijih oružja koji se koriste na rotokopterima.

​Njegova težina iznosi 126 kilograma, dužina 2,40 metara. Ispaljuje od 2.460 do 4.000 metaka u minuti, a početna brzina municije je 900 metara u sekundi.

Automatski top je napravljen u tulskom Konstruktorskom birou za projektovanje instrumenata pod rukovodstvom Vasilija Grazjeva i Arkadija Šipunova. Osim granata, takav „leteći tenk“ može sručiti na protivnika i drugu municiju, kao što su nenavođene avionske rakete S-8 kalibra 80 milimetara, težine do 15,2 kilograma i dometa leta do 2.200 metara.

Helikopteri Mi-24P su od 2017. godine u službi sirijskih vazduhoplovnih snaga, ali već su uspeli da pokažu visoku pouzdanost i otpornost, spasavajući život posade u najekstremnijim situacijama.

Najmasovniji borbeni helikopter u vojnoj avijaciji Mi-24 je u upotrebi još od 1972. godine, ali on je i dalje u službi. Štaviše, sredinom aprila prošle godine je postalo poznato da je rusko Ministarstvo odbrane počelo da ga modernizuje. Uzimajući u obzir iskustvo vođenja modernih vojnih sukoba, posade „krokodila“ (nezvaničan naziv ovih mašina u ruskoj vojsci) će dobiti uređaje za noćno osmatranje. Ali logično je pretpostaviti da se modifikacija tu ne završava. U vazduhoplovstvu ruske vojske je u službi najmanje 100 takvih mašina, od čega je veći deo proizveden poslednjih godina sovjetske proizvodnje, odnosno krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Najpopularniji model tih godina proizvodnje je Mi-24P. Mi-24 po svojim resursima, taktičkim i tehničkim karakteristikama prilično dobro „izvlači“ borbene misije frontovske avijacije, što se videlo na primeru Sirije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...