POSLEDICE PANDEMIJE: Irska u deficitu do 2025. godine

Tanjug

14. 04. 2021. u 16:19

STOPA nezaposlenosti u Irskoj će ostati iznad nivoa pre pandemije najmanje do 2025. godine, što je jedan od ožiljaka korona krize zbog koje će i nacionalni javni dug biti među najvišima u razvijenom svetu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Ирска у дефициту до 2025. године

Foto AP

Iako je irska ekonomija tokom kovida-19 neprestano rasla zahvaljujući velikom multinacionalnom sektoru koji relativno odoleva pandemiji, stopa nezaposlenosti u toj zemlji, s jednim od evropski najstrožih režima zaključavanja, ostaće na nivou 16,3 posto u 2021. godini, predviđa ministarstvo, a prenosi Rojters.

Prosečna stiopa nezaposlenosti bi sledeće godine trebalo da padne na 8,2 procenta, kada se ekonomska aktivnost u potpunosti vrati u normalu, a potom da se spusti na 5,5 odsto do 2025. godine.

Pre izbijanja korona pandemije, 2019. godine, prosečna stopa nezaposlenosti u Irskoj iznosila je 5,0 odsto.

Prema projekcijama Ministrstva finansija, ogromna državna potrošnja, s ciljem očuvanja preduzeća i zaposlenih "na površini", podići će državni dug na 111,8 posto modifikovanog bruto nacionalnog dohotka (BND) u ovoj godini, nakon čega će na godišnjem nivou stabilno opadati do nivoa od 100,1 odsto 2025. godine.

Irski javni dug, koji je tokom bankarskog i fiskalnog kraha pre jedne decenije munjevito rastao, iznosio je 2019. godine 95,6 procenata BND-a. Irska koristi ovaj modifikovani pokazatelj kako bi otklonila neke od metoda po kojima bi njeno veliko čvorište multinacionalnih kompanija iskrivilo sliku bruto domaćeg proizvoda (BDP), objašnjava Rojters.

U ažuriranim prognozama ministarstva takođe se predviđa da će državne finansije ostati u deficitu do 2025. godine, kada bi budžetski deficit trebalo da se smanji na samo 0,2 posto BDP-a sa 5,0 procenata zabeleženih prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna