STARIJI BELCI MOGU DA KORISTE REČ "OBOJENI"? Sud u Engleskoj odbacio tužbu za rasizam uzimajući u obzir tradicionalno vaspitanje

Novosti online

13. 04. 2021. u 17:55

Stariji belci ponekad koriste reč "obojeni“ da bi opisali crnce, jer žele da budu ljubazni, utvrdio je Sud u Engleskoj, nakon što je radnik u teretani, crnac, optužio "naivnog“ sredovečnog kolegu, belca, za rasizam i tom prilikom dao otkaz.

СТАРИЈИ БЕЛЦИ МОГУ ДА КОРИСТЕ РЕЧ ОБОЈЕНИ? Суд у Енглеској одбацио тужбу за расизам узимајући у обзир традиционално васпитање

Foto: Facebook/Markham Iain Pell

U zaključku, Sud navodi da ljudi "određenih godina", koji nisi imali priliku da se kreću u multikulturnim sredinama, često koriste zastarele izraze, kojima su bili učeni kada su bili deca, kako bi ispali ljubazni prema ljudima različite boje kože i kako ih ne bi uvredili.

Sve je počelo tako što je radnik u teretani, Markam Pil, srednjovečni belac, ostavio poruku svom kolegi, da su se "trojica obojenih mladića, prošle noći glupirali u teretani".

Njegovog kolegu, Rajana Džastina, je ta poruka sačekala ujutru i jako razbesnela jer je to shvatio kao rasizam.

Gospodin Pil je pokušao da se izvini, rekavši da nije želeo da koristi reč "crnac", budući da je mislio da je to uvredljiva reč, pa se opredelio za reč "obojeni", jer su ga tako vaspitavali u kući.

Sud je odbacio tužbu Rajana Džastina, jer je bilo očigledno da Pil nije imao nameru da ga vređa, naprotiv, odmah se izvinio. Reč je samo o tome da su određene generacije rasle u drugačijem sistemu vaspitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)