PUCALA SAM: Šta se čuje na snimku na kome se vidi da je policajka ubila Afroamerikanca Rajta greškom

D.D.S.

13. 04. 2021. u 16:21

Posle saznanja da je Afroamerikanac Donti Rajt (20) upucan greškom policajke Kim Poter dimne granate i suzavac su preplavili predgrađe Mineapolisa dok je američka policija pokušavala da rastera demonstrante, hapseći bar 40 osoba. No, demonstranti su, kršeći policijski čas, odgovarali bacajući na policiju sve što stignu.

ПУЦАЛА САМ: Шта се чује на снимку на коме се види да је полицајка убила Афроамериканца Рајта грешком

Foto: Tanjug/AP

Kim Poter je zaustavila Rajtov automobil zato što se na retrovizoru njihao osveživač, što je u Minesoti zabranjeno. Kada se proverom Rajtovih isprava ispostavilo da je on na poternici, policija je pokušala da ga privede, ali on se vratio u auto i pritisnuo gas.

Na snimku koji je objavila policija, a zabeležen je kamerom koju je na sebi nosila policajka Kim Poter vidi se da je usmerila pištolj u Rajta govoreći: "Omamljivač, omamljivač". Ali, dok je njegov automobil odmicao, čulo se kako izgovara: "Ma, s***e, pucala sam u njega".

Šef policije Bruklin Sentra Tim Genon rekao je da je policajka nameravala da koristi omamljivač, ali je pucala iz pištolja, što je opisao kao "slučajno pražnjenje" vatrenog oružja. Policija je zaključila da je mladi Rajt greškom ubijen.  On je preminuo kada se, bežeći od policije, sudario sa drugim automobilom.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je gledao "prilično slikovite" snimke telesnih kamera i da se molio za porodicu Rajt, iako još nije razgovarao s njima.

Situacija je već bila u Mineapolisu napeta zato što je upravo toku suđenje policajcu Dereku Šovinu koji je, pre godinu dana, samo 15 kilometara dalje od mesta gde je ubijen Rajt, brutalno usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda (46). To je pokrenulo svetske proteste protiv rasne nepravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)