TURSKI EKSPERT O DONBASU: Otkrio da li će SAD zaratiti protiv Rusije zbog Ukrajine i koju poziciju Ankara mora zauzeti

Novosti online

12. 04. 2021. u 21:54

TURSKA sarađuje kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane i mora ostati neutralna u konfliktu između ove dve države, rekao je turski politikolog i profesor na Univerzitetu Baškent u Ankari Volkan Ozdemir.

ТУРСКИ ЕКСПЕРТ О ДОНБАСУ: Открио да ли ће САД заратити против Русије због Украјине и коју позицију Анкара мора заузети

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

- Atmosfera koja je nedavno eskalirala između Rusije i Ukrajine odraz je tenzija ne samo u rusko-ukrajinskim, već i u rusko-američkim odnosima. Smatram, da je osnovni cilj SAD da namerno stvaraju ove tenzije i sprovode strategiju u kojoj Vašington pokušava ponovo da pridobije na svoju stranu članice NATO, kao što su Nemačka i Turska. Istovremeno pokušavaju da ometu sprovođenje projekta „Severni tok-2“ - rekao je Ozdemir.

Govoreći o saradnji Turske sa Rusijom i Ukrajinom, ekspert je ukazao na značaj Konvencije iz Montrea.

- Turska podržava saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane. Ankara ima resurse da vodi konstruktivan dijalog sa obe zemlje, ali je neophodno da sačuva neutralnost. Tursku, pre svega, interesuje bezbednost i mir na Crnom moru. Kao što je poznato, SAD odavno imaju želju da gurnu u zapećak konvenciju iz Montroa o statusu moreuza, obezbeđujući time svoje stalno vojno prisustvo u Crnom moru. Očigledno je da će trajno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i trećih zemalja u Crnom moru izazvati još veće tenzije i zadati udarac stabilnosti u crnomorskom regionu. To je za Tursku neprihvatljivo - objasnio je stručnjak.

- Ankara ni pod kakvim okolnostima ne bi trebalo da dozvoli revidiranje odredaba Konvencije iz Montrea. Tekst Konvencije sadrži ograničenja trajanja boravka i tonaže brodova iz zemalja koje ne izlaze na Crno more. U Crnom moru mogu da borave najviše 21 dan, a tonaža je ograničena na 45.000 tona, što u praksi znači nemogućnost trajnog prisustva brodova trećih zemalja u Crnom moru. Zahvaljujući tome, mir u Crnom moru se čuva 85 godina - naveo je turski ekspert.

Prema rečima Ozdemira, s obzirom da SAD nisu zemlja koja izlazi na Crno more, o svojoj poseti moraju da obaveste Tursku 15 dana pre isplovljavanja.

- Sa ove tačke gledišta, Konvencija iz Montrea je izuzetno važan dokument koji Turskoj pruža značajnu prednost i predstavlja šahovsko polje za strane države u borbi za sopstvene interese. Ako konvencija o statusu moreuza nastavi da deluje u trenutnom formatu, SAD ne mogu da zadrže trajno aktivno prisustvo vojnih brodova u Crnom moru - saopštio je on.

Turski politikolog je odgovorio i na pitanje o poziciji Turske u slučaju mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine.

- Ne verujem da će Nemačka i Turska, zbog toga što su saveznice NATO-a, morati da pruže direktnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba. Za razliku od zemalja poput Poljske, Rumunije, Grčke i Baltika, koje podržavaju Ukrajinu i gde su Sjedinjene Američke Države znatno povećale svoje pozicije. Ali ne zaboravite da Ukrajina nije članica NATO-a. SAD i NATO neće stupati u direktan konflikt sa Rusijom, iako mogu da indirektno iniciraju konflikt na neutralnoj teritoriji. U svakom slučaju u toj složenoj situaciji Turska mora da ostane neutralna, osiguravajući sigurnost i mir u Crnom moru - naveo je Ozdemir.

SAD su obavestile Tursku o prolasku dva američka ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora, izvestio je ranije list „Sabah“ pozivajući se na tursko Ministarstvo spoljnih poslova. Dva američka broda uploviće u Crno more 14. i 15. aprila i tamo će ostati do 4. i 5. maja. Ranije je Si-En-En, pozivajući se na portparola Pentagona, izvestio da SAD ne isključuju slanje ratnih brodova u Crno more u narednim nedeljama „u znak podrške Ukrajini“ posle izveštaja o premeštanju ruske vojske u blizini granice sa Ukrajina. Prema tome, Vašington namerava da pošalje Rusiji „specijalni signal“, ukazao je Si-En-En.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije