UKRAJINCI BEZ GRANATA: Moskva i Kijev se optužuju da gomilaju vojsku na granici, armija Kijeva nije spremna da vodi duži rat

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 04. 2021. u 23:33

Predstavnici vlasti Rusije i Ukrajine gotovo svakodnevno optužuju jedni druge da se pripremaju za rat. Rusi optužuju Ukrajince da su dovezli veliki broj tenkova i oklopnih vozila na liniju razgraničenja, kao i da gađaju naseljena mesta gde stradaju civili. Na drugoj strani Ukrajinci optužuju Moskvu da je koncentrisala jedinice u blizini granice da bi mogla da što brže prebaci vojsku u Donbas.

УКРАЈИНЦИ БЕЗ ГРАНАТА: Москва и Кијев се оптужују да гомилају војску на граници, армија Кијева није спремна да води дужи рат

­Donbasom odjekuje pucnjava

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio je da je posetio svoje jedinice na prvim linijama ka Donjeckoj i Luganskoj republici kako bi im pružio podršku.

- Vlast se ne skriva po kabinetima već ide tamo gde je najteže i gde su ljudi heroji. Na ukrajinske vojnike pucaju snajperisti i mi ćemo odgovarati - poručio je Zelenski.

Na drugoj, ruskoj strani, tvrde da ukrajinski snajperisti ubijaju i nevine ljude.

Moskovski eksperti tvrde da ukrajinska armija ne može da vodi duži rat jer za to nema dovoljno municije. Zato Kijev i planira samo blickrig u sukobu u Donbasu. Problem sa municijom je nastao zbog više požara koji su bili na vojnim skladištima. U martu 2017. u Harkovskoj oblasti izbio je požar na skladištu municije za tenkove i artiljeriju. Po službenim informacijama tada je u blizini grada Balakleja uništeno oko 70 odsto municije čija je vrednost bila oko milijardu dolara.

Osim na skladištu Balakleji u Ukrajini su se požari vojnih arsenala dogodili u Černigovskoj oblasti u gradu Ičnja, zatim gradu Kalinkovka u blizini Vinice, pa u gradu Svatovo u blizini Luganske oblasti i Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti. Za te požare na početku su optuživali Rusiju ali kasnije se ispostavilo da je u pitanju problem obezbeđenja pa je optuženo stotinjak građana Ukrajine.

Ukrajinska armija namerava da u sukobu u Donbasu koristi oko 450 tenkova, što, po nekadašnjim sovjetskim standardima, predstavlja dve divizije. Radi se o tenkovima T-72 i T-64. Ruski vojni ekspert general Jurij Netkačev tvrdi da ako se borbe u Donbasu produže mesec dana, ukrajinski tenkisti neće imati dovoljno municije.

Ukrajina sada mora da nabavlja dizel-gorivo od novih eksportera jer su ruske kompanije u aprilu prestale da joj prodaju dizel. Osim toga dve velike beloruske rafinerije će prestati da prodaju gorivo Ukrajini jer će početi planirani remont.

DIZEL OD AMERA?

Za veliki broj tenkova, oklopnih vozila i druge tehnike ukrajinskoj armiji je za dva tri dana potrebno oko 60 železničkih vagona-cisterni. Pitanje je koliko Ukrajina ima na vojnim skladištima goriva. U Ukrajini očigledno računaju na pomoć Amerike i drugih članica NATO. Benzin i dizel-gorivo se mogu kupiti na međunarodnom tržištu, ali je problem što Ukrajina nema za to dovoljno novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu