SIRENE I ĆUTANJE: U Izraelu obeleženo sećanje na žrtve holokausta

Tanjug

08. 04. 2021. u 13:02

GRAĐANI Izraela su se danas zaustavili u tišini, dok su se dva minuta čule sirene širom zemlje, u znak sećanja na šest miliona žrtava holokausta.

СИРЕНЕ И ЋУТАЊЕ: У Израелу обележено сећање на жртве холокауста

Foto: Piksabej

Javni prevoz i automobili zaustavili su se na ulicama i auto - putevima, a pešaci su stajali na mestu, u znak sećanja na ubijene u nacističkom genocidu, prenosi agencija AP.

Godišnje obeležavanje sećanja na holokaust jedan je od najmračnijih dana u izraelskom kalendaru, kojim se obeležava godišnjica ustanka u Varšavskom getu 1943. godine, koji se smatra simbolom jevrejskog otpora nacistima.

Manje od 180.000 preživelih u holokaustu danas živi u Izraelu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je, u govoru u Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu, rekao da je 900 preživelih u holokaustu preminulo tokom pandemije korona virusa u prošloj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) ČOVEK SE ZAPALIO ISPRED SUDA U KOME SE SUDI TRAMPU: LJudi vrište i beže na sve strane (VIDEO)