"PUT KRSTA" ZA NAJMLAĐE KOJI PATE ZBOG PANDEMIJE: Papa Franja će i ove godine Uskrs proslaviti bez vernika

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

02. 04. 2021. u 22:07

PROĐE godina, a papa Franja će za Uskrs opet sam i bez vernika na Trgu Svetog Petra u Rimu. Izabrao je decu kao protagoniste za Uskrs, jer pate noseći svoj krst u ovoj užasnoj unakaženoj godini pandemije koja se uvukla nečujno u kuće, teška na ramenima najmlađih, često postaje nepodnošljiva i ko zna kada će se stići do spokoja. Sada se živi bol i nada.

ПУТ КРСТА ЗА НАЈМЛАЂЕ КОЈИ ПАТЕ ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ: Папа Фрања ће и ове године Ускрс прославити без верника

Foto: EPA

Oni čitavu godinu nose svoj krst, škole su zatvorene, nema drugara, samoća ih jede pred kompjuterom, svađe u porodici zbog gubitka posla ili zatvorene jedine aktivnosti koja ih je hranila, smrt dragog deke ili bake, nema zagrljaja, snovi su im potopljeni, to je jedna vrsta njihovog krsta, poručuje papa na Veliki petak.

- Dragi moj dobri Bože, ti znaš da i mi deca imamo krst koji nije ni lakši ni teži od onog koji nose odrasli, ali to su krstovi koji su teški i koje osećamo noću. To je početak teksta razmišljanja na Veliki Petak a kojeg piše dečak Bogu, pričajući mu o mraku, o usamljenosti i kako je teško buđenje izutra, u suzama. Tako, drugu godinu zaredom Via Kručis nije išao uobičajenom stazom do Koloseuma već se sve odvijalo ispred vatikanske Bazilike.

Prvi put tekstove pišu deca starosti između 9 i 13 godina, a prvo dete koje je odabrao papa Franja, priča kako je u razredu jedan dečak optužen da je ukrao užinu, iako to nije bilo istina niko nije podigao prst da ga zaštiti, nisam ni ja, danas se kajem! Često slušamo samo glas onog ko čini zlo i želi zlo, dok je put pravde težak, sa preprekama i teškoćama.

Foto: EPA

Tako će "zaključani" Uskrs sa zatvorenim stanovnicima čitave Italije biti označen molitvama dece koje izviru iz srca, moleći se Hristu da im pomogne da svakodnevno nose svoje krstove kako je on nosio svoj. Tako je Kovid postao nit vodilja svake izrečene misli za ovaj Uskrs. Na trinaestoj stanici Hristovog puta jedan dečak razmišlja kako su u njegovu kuću ušli ljudi iz ambulante koji su ličili na astronaute, obučeni u čudna odela, u rukavicama, licem pokrivenim maskama i odneli mog dedu koji je teško disao. „Bio je to poslednji put kada sam ga video, preminuo je koji dan kasnije u bolnici, zamišljam kako je patio u samoći. Nisam mogao poslednji put da mu kažem zbogom i da mu budem uteha“.

U nedelju će papa održati uskršnju misu i poslati blagoslov „Urbi et Orbi“ (Rimu i Svetu) u crkvi Svetog Petra, kao i sve druge ceremonije bez vernika, samo sa kardinalima a ceremoniju će prenositi mondovizija. Tako će preko tv ekrana uskršnja molitva ući u kuće gde smo zatvoreni, u bolnice gde se pati, molitva kao uteha u nesreći i bolu. I po tome će ovaj Uskrs ostati neponovljiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju