PROMENJENI SU REŽISERI IZ INOSTRANSTVA: Lukašenko raskrinkao organizatore protesta - Traži se radikalizacija

Novosti online

29. 03. 2021. u 18:51

PREDSEDNIK Belorusiji Aleksandar Lukašenko saopštio je da iz inostranstva stižu pozivi na radikalizaciju demonstracija u republici i obećao da će suzbiti takve pokušaje.

ПРОМЕЊЕНИ СУ РЕЖИСЕРИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Лукашенко раскринкао организаторе протеста - Тражи се радикализација

Foto Tanjug

- Promenjeni su režiseri iz inostranstva. Neki kanali, koji su ranije predvodili proteste u Minsku su odustali od toga. Pojavile su se radikalnije struje, kao što je BIPOL (opozicioni, bivši službenici beloruskih snaga bezbednosti koji se nalaze u inostranstvu), 10-15 bivših navodno vojnih lica, teško je, naravno, nazvati ih vojnim osobljem. Vidite te pozive na radikalizaciju - rekao je Lukašenko sa sastanku na temu stanja društveno-političke situacije u zemlji.

Prema rečima Lukašenka, razne snage, „pre svega spolja“, žele eskalaciju situacije u republici. 

Lukašenko je naveo, da je potrebno „ozbiljno raditi sa onima, koji se late oružja, koji donose eksploziv i pokušavaju da ga aktiviraju u kontejnerima ili u aparatima za gašenje požara. Sa njima nećemo razgovarati i da brojimo do tri. Sa većinom ćemo razgovarati, a da li će nas shvatiti ili čuti, to je već njihov problem. Ali mi ćemo sa njima razgovarati“.

Lukašenko je naložio da se nagrade milicioneri, koji su pomogli u sprečavanju terorističkih napada u zemlji: „Svaka im čast. Razotkrili su još jedan teroristički napad. Sve, koji su učestvovali u operaciji treba nominovati za državne nagrade“.

Govoreći o perspektivama i prognozama razvoja situacije, predsednik Belorusije je obratio pažnju na važnost osiguranja ekonomske bezbednosti zemlje.

- Ne živimo u zatvorenom svetu. I svoju unutrašnju i ekonomsku bezbednost moramo osigurati sami. Nemamo na koga da se oslonimo - podvukao je Lukašenko.

Pres služba Ministarstva spoljnih poslova je 26. marta saopštila, da je beloruska milicija sprečila dva teroristička napada, koja je stanovnik Pinske (Brestovske oblasti) planirao da izvede u Minsku i u jednoj od vojnih jedinica Minske oblasti.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati