RUSKA MORNARICA IZDALA HITNO NAREĐENJE: Baltička flota krenula ka Crnom Moru - NATO počinje vežbu "Morski štit"

Novosti onlajn

21. 03. 2021. u 17:24

RUSKA ratna mornarica odlučila da hitno u zonu Crnog Mora pošalje četiri broda iz sastava Baltičke flote: desantne brodove klase Ropuča I: Kaljiningrad (102), Minsk (127) i Korolev (130) klase Ropuče II i raketna fregata Boiki (532).

РУСКА МОРНАРИЦА ИЗДАЛА ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Балтичка флота кренула ка Црном Мору - НАТО почиње вежбу Морски штит

Foto: EPA

Brodovi su već prošli kanal Lamanš kada je bila objavljena vest o upućivanju ovih brodova zbog NATO vežbe Morski štit, piše Topowar.ru.

U pomorskoj vežbi Morski štit koja se odvija u Crnom Moru učestvuje 18 brodova mornarica Grčke, Bugarske, Rumunije, Sjedinjenih Država, Poljske, Holandije, Španije i Turske.

Vežba "Morski štit" inače se održava blizu ruskih granica, a u vežbu uključeni su minolovci, korvete, raketni razarači, raketne krstarice, patrolni i pomoćni brodovi.

U ovoj NATO vežbi učestvuje 2.400 vojnika, 10 borbenih aviona i helikoptera. Kako je predviđeno u Rumuniji će se održati kopneni deo vežbe gde će važna uloga pripasti raketnim jednicama obalske odbrane rumunske mornarice naoružanih sa SOPL Rubež E, kojima će se pridružiti i Poljaci.

Kako su admirali NATO naveli glavni cilj vežbe je provera saradnje rumunske mornarice sa pripadnicima mornarica ostalih članica NATO, a manveri treba da pokažu osposobljenost i spremnost rumunske mornarice u jačanju uloge Severnoatalnske alijanse u promenjivom bezbednosnom okruženju.

Za sada nije poznato koliko se pripadnika mornaričko desantne pešadije i tehnike nalazi na tri desantna broda.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)