BROBA S KORONOM RUTEU DONELA ČETVRTI MANDAT: Premijer Holandije položio test borbe s kovidom 19

D. D. S.

18. 03. 2021. u 14:48

Stranka aktuelnog premijera Holandije Marka Rutea osvojila je, prema projekcijama, najveći broj glasova i mandata na parlamentarnim izborima, prvim u EU od izbijanja pandemije virusa korona. Za mnoge stručnjake ovi izbori su bili pokazatelj kako Holanđani ocenjuju način na koji se Vlada borila sa pandemijom Kovida-19.

БРОБА С КОРОНОМ РУТЕУ ДОНЕЛА ЧЕТВРТИ МАНДАТ: Премијер Холандије положио тест борбе с ковидом 19

Foto: Tanjug/AP

Ruteova stranka je, prema projekcijama, osvojila 35 od ukupno 150 mandata, a stranka levog centra D66 imaće 27. Ruteovoj stranki desnog centra, Narodnoj partiji za slobodu i demokratiju (VVD), to će biti četvrti mandat, uprkos činjenici da je Vlada podnela ostavku posle skandala sa malverzacijama sa dečijim dodacima.

Holandiji, gde je od posledica korona virusa preminulo 16.000 ljudi, bila je, inače, tokom ove godine često poprište protesta zbog zatvaranja, a u januaru su bili čak najnasilniji u poslednjih nekoliko decenija.
Zbog restriktivnih mera, kampanju su obeležile televizijske debate. Trenutno je u Holandiji na snazi noćni policijski čas, kao i zabrana javnih okupljanja, čime vlasti pokušavaju da se bore protiv novog širenja zaraze.  Na sam dan izbora, birači su glasali u posebnim, dezinfikovanim prostorijama, a oni koji pripadaju ranjivim grupama mogli su ranije da ostvare biračko pravo i glasaju poštom.
U Holandiji postoji 37 političkih stranka, a do sada je najviše 15 njih bilo u parlamentu. Na snazni je proporcionalni predstavnički sistem.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)