FORMIRANJE NOVE VLADE HOLANDIJE: Mark Rute počinje pregovore nakon održavanja parlamentarnih izbora

Tanjug

18. 03. 2021. u 10:23

HOLANDSKI premijer Mark Rute počeće danas inicijalne pregovore o formiranju nove vlade, nakon održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima je njegova vladajuća konzervativna stranka verovatno obezbedila četvrti mandat.

ФОРМИРАЊЕ НОВЕ ВЛАДЕ ХОЛАНДИЈЕ: Марк Руте почиње преговоре након одржавања парламентарних избора

Foto: Tanjug/AP

Sa 63 odsto prebrojanih glasova, Ruteova stranka je na putu da dobije 36 od 150 mesta u donjem domu holandskog parlamenta, prenosi agencija Rojters.

Rute je rekao da će biti formirana nova koalicija sa levičarskom proevropskom strankom D-66, koja će, kako se predviđa, ostvariti najveću dobit od izbora i završiti na drugom mestu, sa 24 mesta u parlamentu.

Ovakav izborni rezultat je priznanje Ruteu i njegovoj borbi protiv pandemije korona virusa, iako je stopa zaraze i dalje visoka, a vakcinacija ide sporo.

Sa druge strane, anti - islamistička Partija slobode izgubila je mesta u parlamentu, a ista sudbina zadesila je i Zelenu stranku.

Rute, koji je premijer od 2010. godine, trenutno vodi prelaznu vladu sa Hrišćanskim demokratama i D-66, dve stranke koje će verovatno pomoći u formiranju jezgra njegove nove koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)