EVROPA JE "ZABRLJALA" SA NABAVKOM VAKCINA: Orban tvrdi da je neophodan uvoz cepiva sa istoka

Tanjug

14. 03. 2021. u 13:04

BRISEL je "zabljao" sa nabavkom vakcina protiv korone, Mađarska je zbog toga u nevolji i nužan je uvoz vakcina sa istoka, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

ЕВРОПА ЈЕ ЗАБРЉАЛА СА НАБАВКОМ ВАКЦИНА: Орбан тврди да је неопходан увоз цепива са истока

Foto: EPA

U jutrošnjem intervjuu za radio Košut, Orban je podsetio da je u Izraelu "skoro završena" imunizacija celog stanovništva, u Velikoj Britaniji je vakcinisano 30 do 40 odsto građana, a EU se taj broj ne pomera sa 6,8 odsto vakcinisanih.

- Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, već činjenica. Tako stoje stvari: zabrljali su - rekao je Orban, prenosi MTI.

Orban je podržao inicijativu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je zajedno sa vladama Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije predložio da se održi samit EU o nabavci i raspodeli vakcina.

- Vidimo da neke zemlje dobijaju više, a neke manje - kazao je Orban i predočio da bi se Mađarska našla u nezgodnoj situaciji da nije naručila 3,5 miliona kineskih i ruskih vakcina s kojima je do sada već vakcinisano pola miliona Mađara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)