NE DIRAJ LAVA DOK SPAVA! Rusija može da zauzme Poljsku za par dana - ekspert o mogućem ratu za Kaljingrad protiv NATO pakta

Novosti online

08. 03. 2021. u 09:15

Rusija ima sva potrebna sredstva za odbijanje bilo kakvih provokacija Severnoatlantske alijanse u Kalinjingradskoj oblasti, rekao je u intervjuu za FAN poznati ruski vojni stručnjak, kapetan prvog ranga u rezervi Vasilij Dandikin.

НЕ ДИРАЈ ЛАВА ДОК СПАВА! Русија може да заузме Пољску за пар дана - експерт о могућем рату за Каљинград против НАТО пакта

Foto: Printskrin/Depozit/ilustracija

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske, general Valdemar Skšipčak opisao je verovatni scenario vojnih operacija u Kalinjingradskom regionu uz učešće trupa Severnoatlantske alijanse (NATO).

Foto: Ap Photo/Dmitrij Lovecki

Prema njegovim rečima, ovaj region je od ključne važnosti u političkoj i vojnoj strategiji. Policajac je rekao da je Kalinjingradska oblast „kapija“ koja vodi do Baltičkog mora i poljske nizije (mesta kroz koja prolazi put do Centralne i Zapadne Evrope).

Poljski general je skrenuo pažnju na to da se u regionu nalaze glavne snage Baltičke flote i odbrambene snage Kalinjingradskog regiona. Po njegovim rečima, u slučaju rata, oni treba da osiguraju superiornost Rusije na moru i u vazduhu. Međutim, zbog pojave snaga NATO-a u Baltiku, ove odbrambene jedinice mogu biti iskorišćene i u druge svrhe.

Vojni stručnjak Vasilij Dandikin kaže da je Varšava mislila da može da porazi rusku vojsku u Kalinjingradskoj oblasti, sve dok nije održala vojnu vežbu, koja je pokazala da ruske trupe mogu da preuzmu kontrolu nad čitavom teritorijom Poljske za samo nekoliko dana.

- Ovo nije prva takva izjava Poljske. Prethodno su Poljaci pretili da će „uništiti“ baltičku flotu za sedam minuta. Ali tokom nedavne vežbe u štabu zaključili su da će Rusiji trebati samo nekoliko dana da stigne do Varšave. Ovo je imalo otrežnjujući efekat na trenutnu komandu poljske vojske. Shvatili su da je Baltička flota veoma zastrašujuća sila - rekao je sagovornik FAN-a.

Kapetan prvog ranga rezerve odgovorio je na reči poljskog generala o „ratu“ između NATO-a i Rusije za Kalinjingrad. Vasilij Dandikin smatra da na taj način Varšava želi da zauzme mesto Nemačke i postane glavni saveznik Sjedinjenih Država u Evropi.

- Danas se poljske vlasti trude da budu glavni oslonac Sjedinjenih Država u istočnoj Evropi, pokušavajući da zauzmu mesto Nemačke. Zbog toga Varšava neprestano traži od Vašingtona da na teritoriji zemlje rasporedi ne samo američke protivraketne sisteme, već i trupe Severnoatlantske alijanse. Ali nova američka administracija zaustavila je povlačenje američkih trupa iz Nemačke, pokušavajući da Berlin ponovo učini svojim glavnim saveznikom u Evropi. Pored toga, Amerika verovatno neće priskočiti u pomoć Poljskoj i baltičkim državama, jer Sjedinjene Države danas imaju dovoljno sopstvenih problema - rekao je ekspert.

Specijalista je takođe rekao da Ruska Federacija ima sva potrebna sredstva za odbijanje bilo kakvih provokacija Severnoatlantske alijanse u Kalinjingradskoj regiji. Stoga je za Poljsku, Letoniju, Litvaniju i Estoniju bolje da budu prijatelji sa Moskvom.

- Mislim da su Baltička flota i trupe Kalinjingradske odbrambene regije čisto odbrambene prirode. Ali kako kažu: Ne diraj lava dok spava. Rusija ima sva potrebna sredstva za odbijanje bilo kakvih provokacija. Pored toga, Baltička flota se sada intenzivno obnavlja. U narednim godinama površinske i podmorske komponente Baltičke flote biće znatno ojačane. Poljska ne treba da vodi antirusku politiku, već, naprotiv, treba da uspostavi normalne i dobrosusedske odnose. To će imati koristi ne samo Rusiji i Poljskoj, već i baltičkim zemljama. Pošto su destruktivne akcije Zapada već dovele do činjenice da su ruski i beloruski tereti preorijentisani u luke u Lenjingradskoj oblasti - rezimirao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna