RUSKA VOJSKA DOBRO OBUČENA I MOBILNA: Ministarstvo odbrane Nemačke upozorava na jačanje Moskve i Pekinga

Novosti online

07. 03. 2021. u 09:28

RUSIJA želi da „destabilizuje i oslabi NATO“, dok Kina namerava da „formira međunarodni poredak u skladu sa svojim interesima“, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Nemačke u koji je list „Velt am Sontag“ imao uvid.

РУСКА ВОЈСКА ДОБРО ОБУЧЕНА И МОБИЛНА: Министарство одбране Немачке упозорава на јачање Москве и Пекинга

Foto: Tanjug/AP

Kako piše list, Ministarstvo upozorava na rast pretnji zbog želje za moći i novih vojnih mogućnosti Kine i Rusije.

U dokumentu se navodi da nemačko Ministarstvo odbrane brinu ruske rakete velikog dometa koje su supersonične, visoko precizne i teško se presreću, kao i velike investicije u očuvanje potencijala nuklearnog odgovora sa mora i „prioritetna modernizacija nuklearnog potencijala“. U njemu se tvrdi da na današnji dan, Moskva poseduje 6.375 nuklearnih bojevih glava.

Eksperti Ministarstva smatraju da je 840.000 ruskih vojnika dobro obučeno i mobilno.

„Konvencionalne Oružane snage Rusije mogu u kratkom roku, na određenoj teritoriji, postati superiorne“, navodi se u saopštenju.

Foto: EPA

Slabosti, po mišljenju eksperata, predstavljaju ograničene mogućnosti na moru, na globalnom nivou, i nedostatak udarnih dronova.

Kako tvrdi list, za Rusiju je vojska „instrument političke moći“, „uz prilično niske troškove, dobija se maksimalna moguća korist“.

Foto: Tanjug/AP

Zapadni političari često govore o „ruskoj pretnji“. Međutim, Moskva je više puta saopštila da Rusija nikada neće napasti neku državu NATO-a. Zapad jednostavno koristi povod za raspoređivanje svoje vojne tehnike i vojnika u blizini ruskih granica. Rusija, poslednjih godina, često izražava zabrinutost aktivnostima NATO-a u blizini svojih zapadnih granica.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni