STIGLI I ZVANIČNI PODACI: Prilično su retke ozbiljne alergijske reakcije na Moderninu vakcinu

Tanjug

23. 01. 2021. u 00:53

OZBILjNE alergijske reakcije na vakcinu protiv korona virusa kompanije Moderna izgleda da su prilično retke, saopštili su danas američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nakon što je više od četiri miliona ljudi primilo prvu dozu te vakcine.

СТИГЛИ И ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Прилично су ретке озбиљне алергијске реакције на Модернину вакцину

Foto AP

CDC navodi, pozivajući se na prikupljene podatke, da je stopa pojave anafilakse, teške alergijske reakcije koja može biti opasna po život, 2,5 slučaja na milion datih doza.

Agencija napominje da je rizik od pojave anafilakse teško uporediti sa vakcinama koje se ne daju protiv korona virusa jer je i dalje program vakcinacije u ranoj fazi, prenosi Rojters.

Prema podacima "Nedeljnog izveštaja o morbiditetu i mortalitetu" ove agencije, od 10. januara zabeleženo je deset slučajeva anafilakse među 4,04 miliona ljudi, koji su primili prvu dozu Modernine vakcine.

CDC navodi da su karakteristike teških alergijskih reakcija na Moderninu vakcinu slične onima koje su prijavljene prilikom davanja vakcine protiv Kovida-19 koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek.

Kako dodaje, kod obe vakcine, simptomi su se pojavili u roku od nekoliko minuta nakon vakcinacije i češći su kod žena.

CDC navodi da su mnogi koji su imali anafilaksu, nakon primanja neke od ovih vakcina, već imali alergije i alergijske reakcije, a nekoliko njih je u prošlosti imalo epizodu anafilakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024