KONGRES IZGLASAO OPOZIV TRAMPA! Senat će odlučivati o uklanjanju predsednika SAD sa funkcije

Novosti online/Đ. M.

13. 01. 2021. u 15:18 >> 22:42

DANAS je u Predstavničkom domu Kongresa SAD izglasan opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, zbog navodnog pozivanja na pobunu.

КОНГРЕС ИЗГЛАСАО ОПОЗИВ ТРАМПА! Сенат ће одлучивати о уклањању председника САД са функције

Foto: EPA/Depositphotos

Rezultati glasanja:

232 za opoziv

197 protiv opoziva

Ranije danas, Predstavnički dom koji je pod kontrolom Demokrata usvojio je rezoluciju kojom urgiraju američkog potpredsednika Majka Pensa da se pozove na 25. amandman, odeljak 4, čime bi bio otvoren put ka uklanjanju Donalda Trampa sa funkcije. ​Pens je to odbio da uradi, pa je Predstavnički dom nastavio raspravu o impičmentu.

Znalo se da će opoziv biti uspešan ako za njega budu glasali svi demokratski predstavnici i pet republikanaca, a kao što smo na kraju videli čak 10 republikanskih predstavnika je glasalo za impičment.

Republikanci koji su glasali za opoziv:

  • Liz Čejni (Vajoming)
  • Džon Katko (Njujork)
  • Adam Kinzinger (Ilinois)
  • Fred Apton (Mičigen)
  • Džejmi Herera Botler (Vašington)
  • Den Njuhaus (Vašington)
  • Piter Majer (Mičigen)
  • Tom Rajs (Južna Karolina)
  • Entoni Gonzales (Ohajo)
  • Dejvid Valadao (Kalifornija)

Ovo nije prvi postupak protiv Donalda Trampa. U septembru 2019, Predstavnički dom predvođen demokratama impičovao je Trampa zbog njegovog navodnog pokušaja da dobije novac za svoju kampanju ucenom pružanju američke vojne pomoći Ukrajini.

22:30 - Većina glasala za opoziv Donalda Trampa

Glasanje je zaključeno, i većina je glasala za impičment predsednika Donalda Trampa, uključujući i 10 predstavnika Republikanaca.

Rezultati glasanja su:

  • 232 za impičment
  • 197 protiv impičmenta

22:10 - Još troje republikanaca podržalo impičment - Tom Rajs, Entoni Gonzales i Dejvid Valadao glasali za opoziv

Republikanski kongresmeni Tom Rajs (Južna Karolina), Entoni Gonzales (Ohajo) i Dejvid Valadao (Kalifornija) su podržali opoziv predsednika Donalda Trampa, čime se broj Republikanaca koji su glasali za impičment popeo na deset.

21:53 - Završena rasprava, počinje glasanje

Počelo je glasanje o opozivu predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kongresmeni će glasati elektronskim putem.

21:49 - Još jedan Republikanac glasa za opoziv Trampa!

Republikanski predstavnik iz Mičigena Piter Majer je rekao da će podržati opoziv predsednika Trampa.

- Ovo nije pobeda. Nije pobeda ni za moju stranku ni za Demokrate koje misle da jeste ... Teška srca glasaću za opoziv predsednika Donalda Trampa - rekao je Majer.

21:41 - Više vojnika u Vašingtonu nego u Avganistanu

Demokratski kongresmen iz Masačusetsa Set Multon je rekao da danas u Vašingtonu ima više vojnika nego u Avganistanu.

- Oni su ovde da nas brane od vrhovnog komandanta, predsednika Sjedinjenih Država i njegove rulje - rekao je Multon.

21:36 - Većina Amerikanaca podržava opoziv Donalda Trampa

Novo istraživanje Morning Konsalt-Politika objavljeno u ponedeljak pokazalo je da 53 odsto, tačnije većina američkih glasača, podržava opoziv Trampa od strane Predstavničkog doma.

Takođe, 54 odsto ispitanika izjavilo je da bi podržalo formalno uklanjanje sa funkcije Donalda Trampa.

U anketi, sprovedenoj od 8. do 11. januara, anketirano je 1.996 registrovanih birača, i rezultati imaju marginu greške od 2 odsto.

21:28 - Jangova osudila nasilje, ipak protiv impičmenta

Kongresmenka Kim Jang iz Kalifornije, je rekla da će glasati protiv impičmenta, ali je i osudila nasilje koje se desilo u Kapitolu 6. januara.

- Nasilje koje smo videli prošle nedelje je bilo odvratno. Životi su izgubljeni i mnogi su bili u opasnosti. Izgrednici moraju da odgovaraju, i ja verujem da bi i predsednik trebao da odgovara - rekla je Jangova, pa dodala:

- Ipak, verujem da nam opoziv predsednika u ovom trenutku neće dozvoliti da napredujemo nakon što Bajden položi zakletvu. Ovaj proces će samo stvoriti još više podela u našoj zemlji kada izađemo iz ovih najmračnijih dana.

21:20 - Lamalfa: "Ovo je ućutkivanje polovine američkog naroda"

Republikanski kongresmen Dag Lamalfa (Kalifornija) je oštro poručio političkim protivnicima da mrze Trampa zato što nije "okovao Ameriku religijom klimatskih promena".

- Ovo je impičment i ućutkivanje polovine američkog naroda - rekao je Lamalfa

21:11 - Norman prozvao licemerne Demokrate

Predstavnik Republikanaca iz Južne Karoline Ralf Norman je poručio Demokratama da su licemerni, nakon čega se čulo negodovanje njegovih političkih protivnika u sali.

- Želeli ste da prestanemo da finansiramo policiju. Ali ste ćutali kada vas je policija izvlačila tokom upada na Kapitol.

21:03 - Tom Henks će voditi program inauguracije Džoa Bajdena

Glumac Tom Henks vodiće 20. januara, na dan inauguracije Džoa Bajdena, svečani program, saopštili su organizatori ovog događaja.

U specijalnoj emisiji koja će trajati 90 minuta i zvaće se "Slavimo Ameriku" pojaviće se i još neke poznate ličnosti u SAD, kao što su Džon Bon Džovi, Demi Lovato, Džastin Timberlejk i Ent Klemons.

Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

20:52 - Čip Roj: "Argumenti su manjkavi i nemoguće ih je podržati"

Republikanski predsednik Čip Roj je rekao da predsednik Tramp zaslužuje osudu svih zbog svog ponašanja, pre svega zbog pritisaka na Majka Pensa da poništi rezultate izbora.

- Ipak, argumenti koji se ovde iznose večeras su manjkavi i nemoguće ih je podržati, zato što se svi pozivate na to da je predsednik organizovao pobunu - rekao je Roj, koji je dodao da neće glasati za opoziv.

20:44 - Nensi Pelosi će govoriti sa ukradene govornice

Nensi Pelosi će danas govoriti za čuvenom govornicom koja je ukradena tokom nereda u Kapitolu.

Jedna od zaposlenih je primećena kako nosi podijum kroz zgradu.

Tokom nereda prošle nedelje, fotografisan je muškarac koji sa osmehom iznosi podijum iz zgrade.

Muškarac je identifikovan kao Adam Kristijan Džonson sa Floride, i uhapšen je dva dana nakon nereda.

20:44 Njuhaus: Nema opravdanja za Trampove postupke

Član Republikanske stranke Den Njuhaus je tokom debate o opozivu predsednika Donalda Trampa najavio da će glasati za opoziv jer tvrdi da nema opravdanja za postupke predsednika Trampa.

- Ostali, među kojima sam i ja, odgovorni smo jer nismo ranije progovorili, pre nego što je predsednik obmanuo i zapalio nasilnu rulju - rekao je Njuhaus.

20:28 - Trampov štab poslao poruku njegovim pristalicama

Iz Trampovog štaba je njegovim pristalicama poslata SMS poruka kojom ih pozivaju da se uzdrže od nasilja.

20:20 - Kori Buš optužila Trampa i njegove pristalice da su rasisti

Kori Buš, kogresmenka iz Misurija je održala govor kojim je podržala opoziv Donalda Trampa, optužvpi ga i da je rasista.

- Ako ne uspemo da uklonimo predsednika koji je beli rasista i koji podstiče pobune belih rasista najviše će stradati zajednice poput 1. okruga u Misuriju - rekla je Bušova, i dodala:

- Kongres mora da shvati da nam je dat mandat kako bismo donosili zakone u odbranu života crnaca. Prvi korak u tom procesu je iskorenjivanje prevlasti belaca, počevši od opoziva belačkog državnog vrha.

20:13 - Ovo je čin koji će sigurno podeliti našu zemlju

Predstavnik Dasti Džonson, član dvostranačkog Kluba za rešavanje problema, kaže da neće glasati za impičment.

- Zbrzani impičment je pogrešan pristup. Predsedniku je ostala samo jedna nedelja do kraja mandata. Ovo je čin koji će sigurno podeliti našu zemlju - rekao je Džonson.

20:01 - Oglasio se Tramp!

Američki predsednik Donald Tramp je objavio saopštenje napisano u formi tvita dok traje rasprava o njegovom opozivu.

- Zahtevam da ne bude NIKAKVOG nasilja, NIKAKVOG kršenja zakona i NIKAKVOG vandalizma. To nije ono za šta se zalaže Amerika i za šta se ja zalažem.

Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

19:42 - Raskin kritikovao Republikance

Džejmi Raskin, Demokrata koji će voditi proceduru impičmenta ukoliko bude izglasan, kritikovao je Republikance zbog toga što navodno krive Demokrate za upad na Kapitol.

Ne mogu da slušam kako su ti ljudi pokušali da nas ubiju i da unište našu vladu samo zato što smo mi "zli" prema njima - rekao je Raskin. 

19:32 - Mekarti protiv opoziva, ipak osudio Trampa

Kevin Mekarti, lider Republikanaca u Predstavničkom domu je rekao da iako se protivi opozivu predsednika Donalda Trampa, on ipak snosi odgovornost za upad u Kapitol.

- Predsednik snosi odgovornost za napad na Kapitol. On je morao odmah da osudi rulju kada je video šta se dešava - rekao je Mekarti.

Mekarti je potom "pružio ruku" Bajdenu.

- Moram samo da naglasim. Bajden će biti predsedik... I ja sam spreman da mu pomognem u svakom smislu, i da ga dočekam reaširenih ruku.

19:18 - Iz Senata demantuju informacije o glasanju

Iz kancelarije republikanskog lidera u Senatu Miča Mekonela rekli su da neće biti nikakvog glasanja u tom telu o opozivu predsednika pre 19. januara.

Time je demantovana prethodna informacija da će u slučaju da impičment "prođe" glasanje u Senatu biti održano već u petak.

19:07 - Adam Šif: "Neredi su bili najopasniji trenutak za američku demokratiju"

Kalifornijski Demokrata Adam Šif, koji je predsedavao tokom prethodnog impičmenta predsednika Trampa, rekao je da su neredi na Kapitolu predstavljali "najopasniji trenutak za američku demokratiju".

- Danas hoćemo da iskoristimo "lek" koji su osnivači Amerike predvideli za takvog bezakonog predsednika: impičment - rekao je Šif, pa dodao:

- Još važnije, danas započinjemo dug put obnove... Da bismo sačuvali ovo sveto mesto, ovu tvrđavu demokratije, za sebe i za potomstvo, moramo reći "Dosta je".

18:55 - Džordan odgovorio Pelosijevoj

U februaru 2020. godine je Senat, u kome su većina republikanci, oslobodio je Trampa od optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kongresa.

Kongresmen Džim Džordan, vatreni pristalica predsednika Trampa, zalođio se protiv opoziva i za napad na Kapitol je okrivio jačanje liberačnih vrednosti u Americi.

- Trebali bismo da se fokusiramo na ujedinjavanje nacije. Umesto toga, demokrate će po drugi put opozivati predsednika nedelju dana pre nego što on napusti funkciju. Zašto - zapitao je Džordan.

18:35 - Pelosijeva napadima na Trampa otvorila raspravu

Nensi Pelosi je 6. januar, dan kada se desio upad na Kapitol nazvala "dan vatre". Isti izraz je Džordž Buš iskoristio da opiše napade 11. septembra.

- Znamo da je predsednik podstakao ovu oružanu pobunu protiv naše zemlje – rekla je Pelosijeva.

Ona kaže da joj glasanje o opozivu "slama srce", ali da je to neophodno, i zapitala je da li je "predsednikov rat protiv demokratije u skladu sa Ustavom".

- Tramp je jasna opasnost za našu voljenu naciju. Linkoln je rekao da ne možemo pobeći od istorije... Bićemo upamćeni uprkos tome ko smo i šta smo – rekla je Pelosijeva.

Celo obraćanje Nensi Pelosi pročitajte KLIKOM OVDE.

18:25 - Završeno i drugo proceduralno glasanje o pravilima rasprave

I na drugom glasanju je usvojeno pravilo o započinjanju rasprave o opozivu Donalda Trampa.

Foto: Printscreen

 

Rezultati glasanja su 221 za i 203 protiv.

Rasprava će trajati naredna dva sata, kada će uslediti glasanje o opozivu predsednika zbog navodnog pozivanja na pobunu.

18:22 - Pelosijeva deli značke vojnicima

Nensi Pelosi je vojnicima koji čuvaju zgradu Kapitola podelila komemorativne značke.

18:20 - Lindzi Grejem: "Sada je vreme da kleknemo i tražimo pomoć od Boga"

Lindzi Grejem se oglasio saopštenjem i izrazio je protivljenje drugom opozivu predsednika Donalda Trampa, rekavši da će impičment "naneti veliku štetu vladinim institucijama i mogla bi izazvati novi talas nasilja".

Ako je ikada bilo potrebno da američki politički lideri kleknu i zatraže pomoć od Boga, onda je to danas - rekao je Grejem.

I pored toga što je bio u sukobu sa Trampom, on je uputio kritike na račun Republikanaca koji su podržali impičment.

- Što se tiče Senata, bojim se da oni mogu samo da pogoršaju problem, a ne da ga reše. Mojim republikanskim kolegama koji podržavaju ovaj proces želim da kažem da nanose veliku štetu ne samo zemlji, već i stranci - rekao je Grejem, i dodao:

- Ne računajte na mene.

17:49 - Peticija za smenu "nelojalnih" Republikanaca

Endi Bigs, republikanski kongresmen iz Arizone, pokrenuo je peticiju čiji je cilj da smeni Liz Čejni sa mesta predsedavajuće republikanskim klubom u Kongresu.

Fotografije peticije je objavio portal Aksios.

Peticija je pokrenuta zbog odluke Čejnijeve da podrži opoziv Donalda Trampa.

17:38 - U Senatu glasanje već u petak?

Republikanske vođe u Senatu navodno razmišljaju o mogućnostu da, u slučaju izglasavanja u Predstavničkom domu Kongresa, započnu proceduru o opozivu Donalda Trampa već u petak, piše Rojters.

17:30 - Izglasan početak rasprave

Foto: Printscreen

Ovo je samo proceduralno glasanje koje će omogućiti Domu da pređe na raspravu o impičmentu. Konačno glasanje uslediće oko 21 časova po centralnoevropskom vremenu.

Sada kada je pravilo usvojeno, uslediće drugo proceduralno glasanje o rezoluciji. Po završetku, Predstavnički dom će pristupiti raspravi o samom opozivu.

17:09 - Džim Džordan optužuje Demokrate za dvostruke standarde

Kongresmen iz Ohaja Džim Džordan optužio je političke protivnike da se vode dvostrukim standardima tokom današnjeg glasanja.

- I kada Republikanci osude nasilje, kao recimo prošlog leta ili prošle nedelje, i tada nas krivite za sve - rekao je Džordan, pa dodao:

- Demokrate sude predsedniku SAD, ali zanemaruju činjenicu da 80 miliona Amerikanaca, i Republikanaca i Demokrata, sumnja u rezultate izbora - istakao je on, rekavši da "nema pojma gde sve ovo ide i da je ovo zastrašujuće za zemlju".

16:50 - U toku glasanje o pokretanju debate

U toku je glasanje o pokretanju debate o impičmentu. Desetine republikanaca već su glasale protiv, ali se očekuje da će glasanje proći uz podršku svih demokrata u Predstavničkom domu.

Ovo je samo proceduralno glasanje koje će omogućiti Domu da pređe na raspravu o samom impičmentu. Konačno glasanje uslediće oko 21 časova po centralnoevropskom vremenu.

16:42 - Ilhan Omar iz Minesote: "Tramp je vodio pobunu“

Kongresmenka Ilhan Omar iz Minesote, predstavnica "odreda" naprednih demokrata u koji je uključena i Aleksandrija Okasio-Kortez, još jedan žestok Trampov kritičar, rekla je da je Tramp "ne samo da podstakao pobunu već ju je i vodio rečima i delima".

16:28 - Glasanje o opozivu se odvija "prerano i prebrzo"

Nensi Mejs, republikanska predstavnica Južne Karoline, izrazila je zgroženost nasiljem koji je počinjeno u Kapitolu prošle nedelje, i da je zabrinuta zbog svega što se dogodilo.

Iako je uvek bila kritički nastrojena prema Trampu, ona je rekla da se ovo glasanje o impičmentu odvija "prerano i prebrzo", i da će zato glasati protiv.

- Imamo nasilje sa obe strane političkog spektra. Ja smatram da je Tramp odgovoran za sve što se dogodilo - dodala je ona na kraju svog obraćanja.

16:11 - Demokrate očekuju da će još Republikanaca podržati opoziv

Steni Hojer, predsednik demokratske većine u Predstavničkom domu je odbacio argumente Republikanaca da će "brzi impičment" samo dodatno podeliti zemlju.

- Svaka akcija mora da ima posledice, a postupci predsednika SAD zahtevaju hitnu i jasnu akciju Kongresa - rekao je Hojer.

Hojer je potom ponovoio da imaju pet Republikanaca u Kongresu koji će podržati opoziv, uključujući i Liz Čejni. On predviđa da će im se pridružiti još Republikanaca tokom glasanja.

Nacionalna garda zakrčila hodnike Kapitola

Više o raspoređivanju Nacionalne garde pročitajte KLIKOM OVDE.

15:42 - Kol pozvao na pomirenje

Tom Kol, šef republikanaca u pravnom komitetu Predstavničkog doma, pozvao je danas na "pomirenje", rekavši da će još jedan opoziv samo dodatno podeliti nacioju.

15:35 - Ako bude izglasana, odluka odmah ide u Senat

Steni Hojer, vođa Demokrata u Predstavničkom domu, rekao je za NBC njuz da će odmah prosldeiti odluku o opozivu Senatu ako bude izglasana.

Među demokratama je bilo razgovora o "zadržavanju" odluke sve dok njihova stranka ne preuzme kontrolu nad Senatom, ali čini se da se rukovodstvo Predstavničkog doma odlučilo protiv toga.

15:25 - "Video sam zlo": MekGovern o demonstrantima

Trenutno je u toku rasprava o pravilima za održavanje depate o impičmentu, koja će prethoditi glasanju o opozivu.

Džim MekGovern, demokrata i predsednik pravnog komiteta je rekao da se današnje glasanje odvija na "mestu zločina", i još jednom je ponovio da je Tramp podsticao "rulju da napadne Kapitol"

- Video sam zlo - rekao je Mekgovern kada je govorio o demonstrantima u najvećoj demokratiji na planeti.

15:20 - Obraćanje kapelana Predstavničkog doma

Margaret Grun Kiben, kapelan Predstavničkog doma, u svojoj uvodnoj molitvi izrazila je tugu zbog događaja od prethodne nedelje.

- Stojimo pred vama kao odgovorne osobe, za našu ulogu u donošenju važnih odluka i izražavamo našu najdublju želju da preuzmemo odgovornost za upravljanje, zaštitu i očuvanje ove nacije, i da pokažemo kako nismo uznemireni događajima od prošle nedelje - rekla je Grun Kiben.

15:16 - Nacionalna garda "okupirala" Kapitol

Trupe Nacionalne garde raspoređene su kako bi zaštitile poslanike i osoblje tokom glasanja o impičmentu.

15:00 - Počela sednica na kojoj se raspravlja o opozivu

U Predstavničkom domu američkog Kongresa je počela rasprava o opozivu, mada je odmah proglašena pauza od 15 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili