NAJVEĆI JEDNODNEVNI SKOK: Brojke u Španiji ne obećavaju - rekordan broj novozaraženih od oktobra

Tanjug

08. 01. 2021. u 20:37

ŠPANIJA je danas prijavila najveći jednodnevni skok slučajeva kovida-19 od oktobra, usred porasta nakon praznika koji je podstakao nekoliko regiona da pooštre ograničenja.

НАЈВЕЋИ ЈЕДНОДНЕВНИ СКОК: Бројке у Шпанији не обећавају - рекордан број новозаражених од октобра

Foto: Tanjug/AP

Posle zatišja zaraze tokom novembra, slučajevi su u porastu od decembra, naglo ubrzavajući nakon Božzića, javlja Rojters.

Ukupnan broj slučajeva od početka pandemije porastao je na 2.050.360, dok se broj umrlih popeo za 199 na 51.874, pokazuju podaci.

Madrid, Andaluzija i Balearska ostrva poslednji su danas najavili oštrija ograničenja, nakon sličnih poteza Kastilje i Leona, i Katalonije.

Vlasti regije Madrid, koja ima jednu od najvećih stopa zaraze u zemlji sa 452 slučaja na 100.000 ljudi, proširile su lokalizovane blokade na oko 40 naselja.

Oko 1,2 miliona ljudi u najteže pogođenim područjima - oko 18 odsto stanovništva regije Madrid - biće ograničeno na matični okrug kada ograničenja stupe na snagu u ponedeljak, rekao je šef Kancelarije za zdravstvo Madrida Antonio Zapatero na konferenciji za novinare.

Zdravstveno odeljenje u Madridu takođe će početi da nudi besplatne brze testove za uzrast od 18 do 29 godina u pokušaju otkrivanja asimptomatskih nosilaca virusa.

Ipak, veći deo zemlje uživa više slobode nego u ostatku zapadne Evrope.

Anketa javnog mnjenja u četvrtak pokazala je da oko 60 odsto Španaca veruje da su mere morale biti oštrije, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije