NJEN ZLOČIN JE JEZIV: Određen datum pogubljenja jedine žene koja čeka smrtnu kaznu u SAD

Tanjug

02. 01. 2021. u 09:34

ЊЕН ЗЛОЧИН ЈЕ ЈЕЗИВ: Одређен датум погубљења једине жене која чека смртну казну у САД

Foto: Printskrin

TROJE sudija Okružnog apelacionog suda u Vašingotnu preinačilo je odluku nižeg suda koji je odložio izvršenje smrtne kazne nad Lizom Montgomeri, jedinom ženom koja čeka pogubljenje po federalnom zakonu i potvrdio datum pogubljenja za kraj januara.

Liza Montgomeri je trebalo da bude pogubljena neposredno pre inauguracije izabranog predsednika DŽoa Bajdena, koji se obavezao da će ukinuti saveznu smrtnu kaznu, prenosi CNN.

Pogubljenje Montgomerijeve bilo je zakazano za 8. decembar, ali sudija je to odložio nakon što su njeni advokati rekli da joj je dijagnostikovan kovid-19.

Direktor Federalnog zatvorskog biroa, Majkl Karvahal, 23. novembra je zakazao egzekuciju Montgomerijeve za 12. januar.

U nalogu od petka navodi se da je postupao prema "upravnom propisu", koji mu je omogućio da odgodi izvršenje jer prvobitni datum izvršenja nije prošao.

Advokatica Montgomerijeve Megan Vergov izjavila je da se ne slaže sa sudijama i da će podneti zahtev za preispitivanje odluke.

-Od savezne vlade se mora zahtevati da poštuje zakon pri određivanju bilo kog datuma pogubljenja, kako je pravilno smatrao okružni sud. S obzirom na sve što znamo o mentalnoj bolesti Lize Montgomeri, njenom stravičnom mučenju i traumi i mnogim ljudima na vlasti koji su mogla intervenisati da je spase, ali nikada nisu, ne može biti principijelnog razloga da se izvrši njeno pogubljenje. Vlada bi trebalo da zaustavi svoje neumorne napore da okonča njen život - rekla je Vergov.

Ona je zatražila je od predsednika Donalda Trampa da preinači smrtnu presudu Montgomerijevoj u doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Montgomerijeva će biti prva žena koju je pogubila američka vlada od 1953. godine.

Osuđena je 2004. godine zbog ubistva jedne žene iz Misurija koja je bila u osmom mesecu trudnoće, zatim vađenja bebe iz stomaka i otmice.

Beba je preživela.

Poslednja žena koju je pogubila američka vlada bila je Boni Braun Hedi 1953. godine.

SAD su iste godine pogubile Etel Rozenberg zbog špijunaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)