DEDA MRAZ "UBICA" ODNEO 18 ŽIVOTA: Tragedija u staračkom domu, glup potez izazvao buru u Belgiji (FOTO)

Novosti online/Đ. M.

27. 12. 2020. u 17:36

GOTOVO 160 ljudi iz jednog staračkog doma u Belgiji zaraženo je virusom korona, dok je 18 starijih građana preminulo nakon što je Deda Mraz, za kog se kasnije ispostavilo da je inficiran, bio u poseti penzionerima.

ДЕДА МРАЗ УБИЦА ОДНЕО 18 ЖИВОТА: Трагедија у старачком дому, глуп потез изазвао буру у Белгији (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Tragedija je pogodila Hemelrijk, veliki starački dom u opštini Mol, u kome živi 169 penzionera. Nakon posete volontera obučenog kao Deda Mraz potvrđena je zaraza kod 121 korisnika doma i 36 zaposlenih, dok je smrt 18 osoba izazvala bes u celoj Belgiji, piše Raša Tudej.

Deda Mraz je sin jednog korisnika doma, i često je volontirao u Hemelrijku. Tri dana nakon njegove posete izbila je epidemija, a vlasti su sve korisnike doma stavile u karantin.

Ono što je uvećalo bes stanovnika Belgije je činjenica da je gradonačelnik Mola Vim Kejers navodno pokušao da zataška incident, ali su ga fotografije Deda Mraza koji se druži sa korisnicima doma koje su objavljene na društvenim mrežama demantovale.

Dodatno je uznemirujuća činjenica da je mladi volonter počeo da dobija pretnje na društvenim mrežama i u strahu je od fizičkog napada. 

Mark Van Ranst, jedan od najboljih belgijskih virusologa, rekao je da ne mora da znači da je mladi volonter krivac za haos u staračkom domu. Laboratorijski testovi identifikovali su četiri različita soja virusa SARS-CoV-2 u domu za negu.

Van Ranst je rekao da, iako je poseta očigledno bila "glupa ideja", Deda Mraz je možda zaražen od strane stanara ili člana osoblja tokom ranijih poseta.

- Ovaj slučaj ilustruje koliko je dobra ventilacija presudna za smanjenje mogućnosti zaraze - dodao je on.

Pošto je većina radnika Hemelrijka zaražena više nema dovoljno osoblja da pruži pomoć korisnicima, pa je gradonačelnik zatražio od Crvenog krsta i vojske da pošalju pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)