ITALIJANE JE TEŠKO DISCIPLINOVATI: Narod požurio na odmor, ali to će predstavljati problem

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

04. 12. 2020. u 14:07

U ITALIJI, po novom Dekretu koji je stupio na snagu juče, 3. decembra, božićni i novogodišnji praznici trebalo bi da budu blindirani i proslavljeni sa onima sa kojima se živi, kako se ne bi dalje širio korona virus, posebno sa jučerašnjim brojem preminulih koji je stigao gotovo do 1000, ali tradicija slavlja u Lepoj zemlji jača je od svakog razumnog reagovanja kod povelikog broja stanovnika.

ИТАЛИЈАНЕ ЈЕ ТЕШКО ДИСЦИПЛИНОВАТИ: Народ пожурио на одмор, али то ће представљати проблем

Foto: Tanjug/AP

Zabranjeno je kretanje stanovništva iz regiona u region i iz jedne opštine u drugu od 21. decembra do 7. januara, ali upravo je od juče, od stupanja novih mera na snagu, započela masovna kupovina karata u sredstvima javnog prevoza prema mestima gde žive rođaci ili odlazak u kuće za odmor.

Reč je o pravom bežanju zaključno sa 20. decembrom, poslednjim danom kada se može izaći iz mesta stanovanja, kako bi ipak proslavili praznike sa rođacima i kako bi ostali verni tradiciji uprkos dramatičnoj sanitarnoj situaciji.

Iako postoji dozvola o izuzecima, da se sa autosertifikatom mogu posetiti stari ili bolesni roditelj ili rođaci, koja treba da bude prikazana kontrolama pre ulaska u sredstva javnog prevoza ili na putevuima ako se kreće kolima, to nije bilo dovoljno za upozorenje da se ne kreće masovno i bez okupljanja za praznike kako bi se izbegao treći talas korona virusa u januaru.

Samo u jučerašnjem danu, kada je stupio na snagu novi Dekret o merama zabrane, sva mesta u autobusima, posebno u vozovima na relaciji Milano-Napulj, prolazi kroz Rim i prema Torinu sva mesta su rasprodata, a za vikend 18. decembra u 4 voza već ima dodatnih 1.000 mesta.

Infektolog čuvene bolnice "Sako" u Milanu Masimo Gali upozorava da takav pokret podrazumeva veliku kontrolu u sredstvima javnog prevoza da ne dođe do masovnih ulazaka ili izlazaka iz voza, ali u kućama, u familijama niko ne može kontrolisati ponašanje i koliko će se savesno pridržavati propisanih mera svaki pojedinac. "Znači, očekujmo u januaru treći talas Kovida i sve nevolje koje on donosi, a propisane mere za praznike su trebale upravo to da spreče", zaključuje poznati infektolog.

Sanitarni stručnjaci upozoravaju i dalje, zajedno sa premijerom Đuzepeom Konteom:

- Spasimo se od rođaka negacionista Kovida za božićnu večeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!