PILETINU PROIZVODE U LABORATORIJI: Singapur odobrio prodaju nesvakidašnje vrste mesa

J. Ž. S.

02. 12. 2020. u 08:18

SINGAPURSKE vlasti odobrile su puštanje na tržište prvog mesa na svetu koje ne dolazi od zaklanih životinja.

ПИЛЕТИНУ ПРОИЗВОДЕ У ЛАБОРАТОРИЈИ: Сингапур одобрио продају несвакидашње врсте меса

Foto: Ž. Knežević

Radi se o proizvodu jedne kompanije iz San Francisca, koji je proizveo piletinu uzgojenu u laboratoriji. Meso je uzgojeno od ćelija životinja, a na početku će se prodavati u obliku medaljona. Fabrika nije navela kada će tačno njen proizvod doći na tržište.

U poslednje vreme, na tržištu je sve veća potražnja za alternativama mesnim proizvodima jer potrošači sve više vode računa o svom zdravlju, dobrobiti i pravima životinja, ka o zaštiti okoline.

Tržište alternativa mesu moglo bi u sledećem periodu da vredi 140 milijardi dolara, odnosno oko 10 odsto globalne mesne industrije, piše BBC.

Singapurska regulatorna agencija za hranu (SFA) saopštila je da je stručna radna grupa pregledala podatke o proizvodnom i kontrolnom procesu uzgojene piletine.

- Utvrđeno je da je proizvod siguran za upotrebu i dobio je dozvolu da se prodaje u Singapuru kao sastojak medaljona - kazao je SFA.

Agencija je naglasila da je uspostavila regulatorni okvir za "novu vrstu hrane" kako bi osigurala da uzgojeno meso i drugi alternativni proteinski proizvodi udovoljavaju sigurnosnim standardima pre nego što počnu da se prodajui u Singapuru.

Iz fabrike su naveli kako u procesu proizvodnje ovakve vrste mesa nisu korišćeni antibiotici, a piletina je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne piletine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije