MAKRON NAJAVIO UBLAŽAVANJE MERA: Vakcine neće biti obavezne, a evo kako će sve da izgleda

Goran Čvorović, PARIZ - od stalnog dopisnika "Novosti"

24. 11. 2020. u 22:17

RESTORANI u Francuskoj ostaju zatvoreni bar do 20. januara, studenti će se u amfiteatre vratiti tek početkom februara, opšti karantin ostaje na snazi bar do sredine decembra, ali će već od ove subote sve radnje ponovo otvoriti vrata, dok kampanja vakcinisanja počinje krajem sledećeg meseca, s tim što cepljenje neće biti obavezno.

МАКРОН НАЈАВИО УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА: Вакцине неће бити обавезне, а ево како ће све да изгледа

Foto: EPA

To su neke od informacija koje je francuski predsednik Emanuel Makron saopštio javnosti u televizijskom obraćanju u utorak uveče.

Francuski predsednik je istakao da je broj zaraženih na dnevnom nivou spao sa 60 hiljada na 20 hiljada, da je broj hospitalizacija krenuo da se spušta sa 33 hiljade nadole, i da je sredinom ovog meseca na reanimaciji bilo 4.900 ljudi, a da ih danas ima 4.300.

- Na osnovu ovih podataka može da se zaključi da je pik drugog talasa epidemije prošao – poručio je francuski predsednik.

Podsetio je da je tokom njegovog prethodnog obraćanja izneo očekivanja da će brojke biti gore, ali da su one izbegnute naporima građana i boljim poznavanjem bolesti prilikom lečenja što je omogućilo da se smanji broj težih oblika.

- Svi zajedno smo postigli ove rezultate i spasli živote – rekao je Makron.

FRANCUSKA U UTORAK PREMAŠILA 50.000 PREMINULIH

AP photo

Naglasio je da je kretanje virusa usporeno, ali da je i dalje veoma prisutan na celoj severnoj hemisferi. S tim u vezi podsetio je da je Francuska u utorak premašila 50.000 preminulih. Rekao je da predstoji još nekoliko nedelja da bi se dosigao cilj koji je postavio u vezi s kontrolisanjem epidemije, a to je 5.000 zaraženih dnevno i oko dve i po do tri hiljade bolesnika na reanimaciji.

Makron je poručio da treba nasaviti napore s ciljem da se spasi što više života, kontroliše emidemija i istovremeno omogući održavanje privrede, obrazovanja, kulture i umetnosti. Da bi se to postiglo, najavio je da će biti potrebno još nekoliko nedelja izbegavati akivnosti u zatvorenom prostoru i masovna okupljanja.

I dalje na snazi ostaje opšti karantin, i dalje će morati da se popunjavaju potvrde za svaki izlazak, a Makron je pozvao i da se ostaje i radi kod kuće i da se ograniče porodična i svaka druga grupisanja koja nisu neophodna.

OD SUBOTE 28. NOVEMBRA NASTUPA NOVA ETAPA

FOTO: EPA

Francuski predsednik je, međutim, dao i jasan plan popuštanja mera. Već od subote 28. novembra, nastupa nova etapa. Građani će moći da se udalje 20 kilometara od mesta stanovanja, i to 3 sata dnevno, za razliku od dosadašnjih jedan kilometar i jedan sat. Napolju će moći da se obavljaju grupne školske aktinvosti, odobrene su ponovo verske službe ali sa najviše 30 prisutnih, a konačno će vrata moći da otvore, do 21 sat, i sve radnje, a ne samo one koje pružaju neophodne usluge. To važi i za biblioteke i knjižare.

Druga etapa nastupa 15. decembra, pod uslovom da se broj obolelih spusti ispod 5.000 dnevno i 2,5 do 3 hiljade bolesnika na intezivnoj nezi. Tada će moći da bude ukinut opšti karantin i dozvoliće se slobodno kretanje bez potvrda, i između regiona, da bi građani mogli da provedu božićne praznike s porodicama. Makron je, međutim, upozorio da i tada treba izbeći nepotrebno kretanje i skrenuo pažnju da ovo neće biti Božić kao i svaki drugi. U ovoj drugoj fazi deci će biti dozvoljeno da imaju grupne aktivnosti i u salama. Moći će da budu otvoreni i bioskopi, pozorišta i muzeji, sa striktno utvrđenim protokolom.

- Kultura je od suštinskog značaja za život slobodnih građana – rekao je francuski predsednik.

BAROVI, RESTORANI I DISKOTEKE NEĆE MOĆI DA RADE NI U DECEMBRU

Foto AP

Od sredine decembra će i dalje biti zabranjena velika okupljanja i iznajmljivanje sala za događaje, a sajmovi i zabavni parkovi će ostati zatvoreni. Takođe, čak ni tada, barovi, restorani i diskoteke i dalje neće moći da rade. O skijalištima će naknadno biti doneta odluka, ali je Makron istakao da mu se ne čini da će moći da budu otvorena za vreme božićnih praznika, već tek tokom januara, u dogovoru s okolnim evropskim zemaljama.

Ako sve bude teklo po planu, u drugoj fazi popuštanja mera, od 15. decembra, opšti karantin zameniće policijski čas, od 21 do 7 sati. Slobodno kretanje će ipak biti omogućeno 24. i 31. decembra uveče, ali ni tada neće biti tolerisana masovna okupljanja, uključujući i privatno okruženje.

Sledeća, treća etapa stupa na snagu 20. januara. Tada će se znati epidemiološki rezultati posle novogodišnjih praznika, što će eventualno omogućiti dalje popuštanje, pod uslovom da ne dođe do pogoršanja situacije. U tom slučaju, biće otvorene sportske sale i restorani, dok će trajanje policijskog časa biti smanjeno. Srednjoškolci će se u punom obimu vratiti na nastavu, umesto trenutnog popunjavanja 50 odsto kapaciteta. Studenti će se na predavanja vratiti tek 15 dana posle toga.

Makron je naglasio da će se stanje pratiti na svake dve nedelje, uz mogućnost dodatnog popuštanja ili stezanja mera.

MORAMO DA SPREČIMO TREĆI TALAS I NOVI KARANTIN

Foto. AP

- Moramo sve da učinimo da sprečimo treći talas i novi karantin – istakao je Makron i građane pozvao na osećaj odgovornosti, te da maske nose čak i u stanu kada se u njemu nalaze prijatelji ili rođaci koji tu ne žive.

Kada se bude uspostavila kontrola nad epidemijom, u mesecima koji dolaze, prema rečima francuskog predsednika, puna pažnja biće posvećena principu: testiranje – uzbunjivanje – zaštita – lečenje. Od početka januara neće smeti da prođe više od 24 sata za dobijanje rezultata testova, dok će se istovremeno kao i sada raditi paralelno brzi testovi s rezultatima od 30 minuta za one sa simptomima, u školama i kada mora brzo da se reaguje. Namera je da se na ovaj način brže prekida lanac zaraze preko kontakata. Makron je najavio da će poslanici uskoro razmatrati i mogućnosti prisilnije izolacije za zaražene, ukoliko to bude potrebno, u cilju opšte zaštite stanovništva. Preneo je i da je do sada aplikaciju za prevenciju kontakata preuzelo 10 miliona ljudi u zemlji koja, inače, broji nešto manje od 67 miliona stanovnika.

Dosta reči bilo je i o vakcinama, koje je Makron označio kao veliku nadu u borbi protiv korona virusa. Istakao je da je francuska strategija zasnovana na više cepiva, a da će neka od njih biti na raspolaganju već od kraja decembra ili početkom januara, dok će "druga generacija" stići na proleće. Francuski predsednik je poručio da se doze obezbeđuju u saradnji s EU i Evropskom komisijom, a da prve mogu da počnu da se daju čim stignu potrebne dozvole.

VAKCINACIJA NEĆE BITI OBAVEZNA

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Makron je tim povodom istakao da će se posebna pažnja posvetiti garantovanju zdravstvene bezbednosti. Za praćenje perioda posle vakcinacije biće zadužen poseban naučni komitet, a u to će biti uključen i građanski kolektiv. Zatražio je da se vakcinisanje vrši na jasan i transparentan način, uz davanje informacija "o svemu što se zna i ne zna" za svaku etapu.

- Da budem jasan, neću uvoditi obavezno vakcinisanje – naglasio je Makron.

Istovremeno je najavio da će biti organizovana brza i masovna kampanja cepljenja, u vezi s čim će zdravstvene vlasti sledećih dana dati preporuke. S vakcinisanjem će se, kako je rekao, započeti već krajem decembra ili početkom januara, pod uslovom da stignu potrebne zdravstvene dozvole, i to najpre najosetljivijih i najstarijih osoba. Posle toga uslediće sukcesivne etape koji bi progresivno trebalo da omoguće cepljenje što većeg broja stanovništva.

- Povratak u normalu neće biti sutra, ali možemo, ubeđen sam, da ovladamo epidemijom – rekao je Makron i najavio da postoji mogućnost da se kontroliše, a onda i pobedi virus.

Pozvao je građane da udvosruče pažnju u periodu koji dolazi, kao i da se obrati pažnja na nasilje u porodici, a zatražio je i od vlade da pripremi stretegiju u vezi sa psihičkim posledicama pandemije i karantina.

Foto Tanjug-AP

NAJAVIO NASTAVAK POSTOJEĆE DRŽAVNE POMOĆI

Istovremeno, poručio je da je sve ovo proizvelo ekonomsku i društvenu krizu bez presedana, koja će se "verovatno još pogoršavati". Najavio je, zato, nastavak već postojeće državne pomoći, pa čak i njeno ojačavanje u nekim domenima. Tako će sledećih dana, vlasnici restorana, barova, diskoteka i sala za vežbanje, bez obzira na veličinu, dobiti od države 20 odsto vrednosti prihoda u prošloj godini, ukoliko im to predstavlja veću stavku u odnosu na već odobrenih 10.000 evra mesečno. Građanima koji su na prinudnom odmoru država će i dalje nadoknađivati izgubljeno, a uskoro će se izaći i sa predlogom kako da se pomogne sezoncima i onima koji ne uspevaju da se zaposle zbog korone.

- Optimista sam, jer svaka kriza ima deo napretka i nade – kazao je Makron, ali i dodao da se kraj pandemije još ne nazire.

Zaključio je i da će do sada iskazana solidarnost biti od koristi "za sledeće krize", vezane za epidemiju, ali i terorizam, klimatske promene ili neravnopravnost, i građane istovremeno pozvao da ne podležu teorijama zavere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODLEGAO POVREDAMA: Umro muškarac koji se zapalio ispred suda u kom se sudi Trampu