MOSKVA O POVLAČENjU SAD IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU: Očekuju od saveznka da ometaju naše avione i da im šalju snimke iz Rusije!

Tanjug

22. 11. 2020. u 12:57

МОСКВА О ПОВЛАЧЕЊУ САД ИЗ СПОРАЗУМА О ОТВОРЕНОМ НЕБУ: Очекују од савезнка да ометају наше авионе и да им шаљу снимке из Русије!

Foto: EPA

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas, u kontekstu povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, da će zahtevati čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza.

- Sada, kada su se povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, SAD očekuju od svojih saveznika da s jedne strane ometaju ruske izviđačke letove iznad američkih vojnih baza u Evropi, a s druge, da sa Vašingtonom dele fotografije i informacije prikupljene u izviđačkim misijama iznad ruske teritorije. Naravno, ovo je neprihvatljivo za Rusiju - kaže se u saopštenju.

- Zahtevaćemo čvrste garancije od preostalih potpisnika tog akta da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza. Prvo, da omoguće da se nadzire njihova teritorija i drugo, da se podaci prikupljeni tokom njihovih misija ne dostavljaju trećim zemljama, koje nisu potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu - poručuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)