BAKSUZNI AVION PONOVO NA NEBU: SAD ukinule zabranu letova Boingovog 737MAX

Tanjug

18. 11. 2020. u 16:11

Kompanija Boing je dobila danas dozvolu američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) da njen avion MAX737 ponovo može da leti, posle skoro dve godine otkako je prizemljen širom sveta zbog dve dve fatalne nesreće u kojima je živote izgubilo više stotina putnika.

БАКСУЗНИ АВИОН ПОНОВО НА НЕБУ: САД укинуле забрану летова Боинговог 737МАX

Probni let sporne letelice / Foto AP

Šef FAA Stiv Dikson potpisao je naredbu o ukidanju zabrane letova jutos po istočnoameričkom vremenu, pri čemu je agencija objavila direktivu u kojoj su detaljno navedene zahtevane promene u pogledu nadogradnje softvera i obuke pilota koje Boing mora da ispuni kako bi nastavio komercijalne letove, javlja Rojters.

Avion 737 MAX bio je prizemljen 20 meseci, najduže u istoriji komercijalnog vazduhoplovstva, nakon dva pada 2018. i 2019. godine, u Indoneziji i Etiopiji u roku od samo pet meseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Te nesreće pokrenule su opsežne istrage o uzrocima pada aviona, narušivši američko liderstvo u globalnom vazduhoplovstvu, i koštale su Boing oko 20 milijardi dolara.

Vazduhoplovne vlasti u zemljama Evrope, Brazilu i Kini takođe moraju da daju odobrenja njihovim avio-kompanijama za komercijalne letove aviona 737 MAX nakon sprovođenja njihove nezavisne kontrole o bezbednosti tog vazduhoplova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati