BEZ ALKOHOLA ZBOG KORONE: Švedska uvela nove mere za borbu protiv Kovida 19

Tanjug

11. 11. 2020. u 20:32

VLADA Švedske saopštila je danas da planira da od 20. novembra uvede zabranu služenja alkoholnih pića u kafićima, restoranima i noćnim klubovima posle 22 časa, kako bi pokušala da suzbije porast broja novoobolelih od korona virusa.

БЕЗ АЛКОХОЛА ЗБОГ КОРОНЕ: Шведска увела нове мере за борбу против Ковида 19

Foto: B. Caranović

Pored toga, u prestonici Stokholmu ponovo je uvedena zabrana posete domovima za negu starih, dok će među osobljem biti sprovedeni brzi testovi na kovid-19, preneo je Rojters.

Premijer Švedske Stefan Lofven je na konferenciji za novinare rekao da će zabrana prodaje alkohola nakon 22 časa biti na snazi od 20. novembra do kraja februara.

On je rekao da su mnogi građani počeli da ignorišu preporuke vlasti i da vlada mora da preduzme dodatne mere u borbi protiv kovid-19.

Svi indikatori pokazuju da zemlja ide u pogrešnom smeru, da se virus širi jako brzo i da se broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege povećao za više od dva puta, rekao je premijer Švedske.

Zbog porasta broja zaraženih, prestonica Švedske je odlučila da ponovo uvede zabranu posete domovima za negu starih lica, dok će među zaposlenima u ovim ustanovama u Stokholmu biti sprovedeni brzi testovi na korona virus.

Domovi za negu starih u Švedskoj, pogotovo u prestonici, zabeležili su veliki broj slučajeva kovid-19 tokom prvog talasa pandemije. Tokom leta situacija je počela da se poboljšava, ali je broj zaraženih u Stokholmu ponovo počeo da raste u prethodnih nekoliko nedelja.

Švedska nije uvodila mere karantina kao što su to učinile mnoge zemlje u Evropi, već se prvenstveno oslanjala na dobrovoljno poštovanje preporuka u cilju borbe protiv pandemije.

Međutim, u poslednjih nekoliko dana broj novozaraženih u zemlji beleži najveći porast od početka pandemije, a vlada tvrdi da ovakva situacija dovodi do opterećenja zdravstvenog sistema.

U Švedskoj je do danas korona virusom zaraženo 166.707 ljudi, dok je od posledica bolesti preminulo 6.082 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna