TALIBANI JOJ IZBOLI OČI JER SE ZAPOSLILA: Hateri su oduzeli životni san, a to nije najgori deo priče

Tanjug

10. 11. 2020. u 20:36

HATERA (33), zaposlena u policiji u Avganistanu, napadnuta je dok se vraćala sa posla.

ТАЛИБАНИ ЈОЈ ИЗБОЛИ ОЧИ ЈЕР СЕ ЗАПОСЛИЛА: Хатери су одузели животни сан, а то није најгори део приче

Foto: Tanjug/AP

Napadači su pucali na nju i izboli joj oči, a smatra se da su za napad odgovorni talibani i da su delovali po naredbi njenog oca koji nije želeo da njegova ćerka radi van kuće.

Napad se dogodio u provinciji Gazni u centralnom delu Avganistana, gde su tri muškarca pucala na Hateru dok se vraćala sa posla i izboli joj oba oka nožem.

Žena je odvedena u bolnicu i u stabilnom je stanju, ali je izgubila vid.

Hatera i lokalne vlasti smatraju da su za napad odgovorni talibani i da su delovali po naredbi njenog oca koji se protivio da njegova ćerka radi van kuće.

Napadači Hateri nisu oduzeli samo vid već i san koji se dugo borila da ostvari - da bude nezavisna i da radi. Ona se pre nekoliko meseci zaposlila kao policijska službenica u lokalnoj stanici.

- Volela bih da sam radila u policiji bar jednu godinu. Da mi se ovo dogodilo ranije, bilo bi manje bolno. Dogodilo se prerano... išla sam na posao i živela svoj san samo tri meseca - rekla je Hatera.

Ona navodi da je godinama pokušavala da dobije odobrenje svog oca da ostvari svoj san, ali bezuspešno.

Razumevanje i podršku pružio joj je suprug, ali njen otac nikada nije prestao da se protivi.

Hatera tvrdi da ju je otac često pratio dok je bila na dužnosti i da je kontaktirao talibane kako bi je sprečili da odlazi na posao.

Iz policije navode da iza napada najverovatnije stoje talibani koji su postupili po zahtevu Haterinog oca, koji je odveden u pritvor.

Portparol talibana je saopštio da su oni upoznati sa slučajem, ali da nisu umešani u napad, za koji tvrde da predstavlja posledicu porodičnih razmirica.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da ovaj napad ukazuje na sve zastupljeniji trend odmazde protiv žena koje su zaposlene, naročito onih koje rade u javnom sektoru. U Haterinom slučaju, to što je bila policajka verovatno je dodatno razljutilo talibane.

Oni smatraju da je ovakva situacija posledica mešavine konzervativnih društvenih normi u Avganistanu i sve jačeg uticaja talibana dok SAD povlače trupe iz zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!