PROTESTI BLOKIRALI POLJSKU: Velika buna zbog zakona o abortusu

D. D. S.

27. 10. 2020. u 19:32

Hiljade ljudi blokirale su puteve širom Poljske petog dana protesta zbog gotovo potpune zabrane abortusa. U glavnom gradu Poljske, Varšavi, demonstranti su blokirali glavne raskrsnice, zaustavili automobile i tramvaje na sat vremena. Mnogi su nosili transparente: "Volela bih da abortiram vlast!"

ПРОТЕСТИ БЛОКИРАЛИ ПОЉСКУ: Велика буна због закона о абортусу

Foto Tanjug-AP

Protesti nisu česti u Poljskoj, u kojoj, inače, Katolička crkva ima veliki uticaj. Prethodnog dana, demonstranti su ometali službe i pisali grafite po zidovima crkava.

Demonstracije su počele posle presude Ustavnog suda da su abortusi nezakoniti, čak i u slučajevima kada je plod oštećen. Po novom zakonu, abortus je dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili radi zaštite života majke. Blokade su organizovane u oko 50 gradova širom zemlje.

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je 65 odsto Poljaka protiv abortusa, 27 odsto ga prihvata, dok je osam odsto neodlučno.

U Poljskoj se svake godine obavi više od 1.000 legalnih abortusa, ali iz ženskih grupa kažu da se prekidi trudnoće rade i nelegalno ili u inostranstvu. Stoga se procenjuje da je broj mnogo veći - između 80.000 i 120.000.

Demonstranti su se okupili i ispred poljske ambasade u Londonu i Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a