BRAZILAC PREMINUO TOKOM ISPITIVANJA VAKCINE: Evo zašto je umro volonter testiranja oksfordskog cepiva za koronu

Tanjug

21. 10. 2020. u 21:27

ZDRAVSTVENE službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu, a da će program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

БРАЗИЛАЦ ПРЕМИНУО ТОКОМ ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ: Ево зашто је умро волонтер тестирања оксфордског цепива за корону

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Ispitivanja vakcine protiv kovid-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera, preneo je Rojters.

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti programa.

"Posle pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti kliničkog razvoja, a i brazilski reguilator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom", saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Oksfordski Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastaviti, nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razboleo.

Sa Oksforda su u septembru prvo objavili da se volonter neobjašnjivo razboleo, a kasnije su dodali da je zapaljenska promena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika bila povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv korone.

Treća faza kliničkih ispitivanja obavlja se u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)