POGLEDOM UPRAVLJAJU KAMEROM Olakšano učenje akademcima sa hendikepom

B.B.

01. 10. 2020. u 14:59

STUDENTI sa hendikepom, koji borave u domu "Mika Mitrović" u Beogradu, imaće mnogo bolje uslove za učenje.

ПОГЛЕДОМ УПРАВЉАЈУ КАМЕРОМ Олакшано учење академцима са хендикепом

Foto: Studentski centar Beograd

Studentski centar "Beograd", je opremio modernu elektronsku učionicu za slepe i akademce sa invaliditetom, koji su, prvi put, dobili dobili moderna učila koja će im olakšati savladavanje gradiva. Narednih dana studenti će biti obučeni za korišćenje opreme.

Foto: Studentski centar Beograd

 

Prema rečima Radoslava Đorovića, upravnika Doma "Mika Mitrović", učionica je, pre svega, namenjena slepim i slabovidim osobama, ali je mogu koristiti i studenti koji su u kolicima ili imaju druge fizičke invaliditete. On ističe da se dobijena nastavna sredstva ne postoje ni na fakultetima, tako da će studenti imati odlične uslove za rad.

Foto: Studentski centar Beograd

 

- Studenti su dobili skener koji skenira tekst iz knjige i prenosi ga na računar, a oni slušaju uz pomoć slušalica - navodi Đorović. - Tu su i naočare za bežično upravljanje računarom, kamera koja reaguje na pogled, podesiv sto za studente u kolicima, računar sa softverom koji može tekst sa srpskom da prevede na bilo koji jezik. U učenju će im pomagati i miš na ugriz, za studente koji ne mogu da pomeraju ruke, ni glavu.

Foto: Studentski centar Beograd

 

U domu "Mika Mitrović" živi 200 studenata, od kojih je 27 sa hendikepom. Među njim je 13 u invalidskim kolicima i sa njim stalno borave i pratioci, uglavnom, neko iz porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)