RAT NA KAVKAZU: S-300 dejstvovao protiv dronova! Azerbejdžaci izgubili 3.000 vojnika, uništen 181 tenk i transporter (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 10. 2020. u 07:56 >> 00:51

PRATITE situaciju u Nagorno-Karabahu iz minuta u minut.

РАТ НА КАВКАЗУ: С-300 дејствовао против дронова! Азербејџаци изгубили 3.000 војника, уништен 181 тенк и транспортер (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Već četvrti dan za redom bukti rat na Kavkazu, nakon što je Azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu za "oslobođenje" nepriznate republike Nagorno-Karabah.

U toj planinskoj republici je u nedelju došlo do eskalacije, a dve strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Grafika VN

 

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

Grafika VN

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je proglašena delimična mobilizacija.

23:03 - Oboren i četvrti dron

Jermenski premijer saopštio je večeras da su iznad provincija Kotajak i Gegharunik primećena i oborena četiriazerbejdžanska drona.

Ranije večeras saopšteno je da su oborena tri azerbejdžanska drona dok se za četvrtim još traga.

22:54 - Heroj Artska: Pukovnik Karen Jalavjan odlikovan

Predsednik Nagorno-Karabaha odlikovao je za zasluge u dosadašnjim borbama pukovnika Karen Jalavjan titulom Heroja Artsaka (Nagorno-Karabaha).

Pukovnik je ovo odlikovanje zaslužio zbog prodora i zauzimanja azerbejdžanskih položaja i utvrđivanja novih strateških položaja.

22:10 - Oborena još tri azerbejdžanska drona

Jermenski premijer saopštio je večeras da su iznad provincija Kotajak i Gegharunik primećena četiri azerbejdžanska drona.

Oborena su tri azerbejdžanska drona dok se za četvrtim još traga.

Prema izveštajima sa društvenih mreža po prvi put su destvovali PVO sistemi S-400.

21:12 - Jermensko ministarstvo opozvalo svog ambasabora u Izraelu

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je opozvalo svog ambasadora u Izraelu zbog konsulatacija oko navodne prodaje oružja Izraela Azerbejdžanu, prenosi Rojters.

"Izraelski način rada je neprihvatljiv. Ministarstvo mora da opozove svog ambasadora u Izraelu", saopštila je portparolka jermenskog ministarstva spoljnih poslova.

21:05 - Baku o gubicima jermenske strane -uništeno 200 tenkova, 228 komada artiljerijskog oružja

MO Azerbejdžana je saopštilo da je tokom kontraofanzive azerbejdžanskih oružanih snaga od 27. septembra onesposobljeno do 200 tenkova, više od 228 artiljerijskog oružja, 300 sistema protivvazdušne odbrane, šest komandno-kontrolnih punktova, pet skladišta municije i jedan sistem protivvavionski rakterni kompleks S-300 jermenskih oružanih snaga.

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane, potpukovnik Anar Ejvazov izjavio je na brifingu da azerbejdžanska vojska uspešno nastavlja kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, jermenske oružane snage su petog dana operacije pretrpele velike gubitke.

„Jermenske oružane snage prinuđene su da se povlače u raznim pravcima“, rekao je.

rs.sputniknews.com

20:41 - Erdogan velikim silama: Sad pozivate na prekid vatre, a 30 godina niste rešili problem


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da su nedopustivi pozivi Minske grupe OEBS za prekid vatre u Nagorno-Karabahu, ako se uzme u obzir da 30 godina nisu mogli da reše problem.
„Minska grupa, koju čine SAD, Rusija i Francuska, za 30 godina nisu uspele da reše problem Karabaha. A danas pokušavaju da nađu put ka primirju imajući u vidu negativne događaje i to je nedopustivo. Ako zaista postoji želja da se dođe do rešenja problema onda okupatori treba da napuste te teritorije, samo na taj način će biti nađeno rešenje“, rekao je Erdogan pred turskim parlamentom.

20:37 - Makron optužio Tursku da šalje džihadiste na Kavkaz

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas Tursku da šalje sirijske džihadiste da se bore u sukobu u Nagorno-Karabahu, što je potez koji, kako je ocenio, menja situaciju.

"Sada imamo informaciju koja ukazuje da su sirijski borci iz džihadističkih grupa prešli preko Gaziantepa (jugoistočna Turska) idući ka Nagorno-Karabahu, gde je poprište operacija", rekao je Makron novinarima po dolasku na samit EU u Briselu.

20:04 - Poginulo 1.280, 2.700 ranjeno azerbejdžanskih vojnika, uništen 181 tenk i oklopni transporter

Vicepremijer Jermenije Tigran Avinjan tvrdi da je tokom petodnevnih borbi u Nagorno Karabahu poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika, a da je ranjeno 2.700.

Avinjan je danas na svojoj Fejsbuk stranici objavio infografiku, prema kojoj je, pored tih brojki, naveo da je Azerbejdžan od početka eskalacije izgubio 90 bespilotnih letelica, 12 helikoptera, 181 tenk i borbeno vozilo pešadije, tri teška vatrena sistema, dva sistema „Smerč“ i četiri aviona.

19:45 - Povređeni novinar stabilno

Francuski novinar van životne opasnosti nakon tročasovne operacije, ali i dalje u teškom stanju

Lekari bolnice u Stepanakertu, prestonici nepriznate republike Nagorno-Karabah, završili su nakon tri sata operaciju novinara francuskog „Monda“, ranjenog ranije danas. Novinar je sada van životne opasnosti ali je njegovo stanje je i dalje teško. Za sat vremena on će biti prebačen u Jerevan.

Kako je izjavio tamošnji ministar zdravlja Karabaha Ararat Ogandžanjan, novinar ima višestruke povrede abdomena, povrede grudnog koša, prelome potkolenice i ramena.

Jermenski pratilac novinara je poginuo.  (rs.sputniknews.com)

19:24 Lavrov i Čavušoglu: Nedopustivo uvlačenje militanata u sukob u Karabahu

Šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

(rs.sputniknews.com)

18:49 - Artiljerijska vatra duž cele linije fronta

Ministarstvo odbrane jermenije saopštilo je da je u toku intezivna razmena artiljerijske vatre duž cele linije fronta.

Inicijati je za sada na strani jermenskih snaga.
Azerbejdžanski artiljerisjki položaji su “ućutkani”

18:33 - Jermenija: Azerbejdžanske snage pucale na jermenski autoput

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su azerbejdžanske oružane snage pucale na autoput u Jermeniji, koji se nalazi u blizini trase Vardenis-Martakert koja vodi do Karabaha.

„Neprijatelj je izveo artiljerijski napad na autoput Vardenis-Sotk u Jermeniji“, napisala je ona na Fejsbuku i dodala da nema podataka o povređenima.

18:06 - Raketa iz Azerbejdžana pogodila zgradu i ranila dete u Iranu

U Iranu je ranjeno šestogodišnje dete usled udara rakete na stambenu zgradu, saopštio je Jedinstveni jermenski informativni centar, pozivajući se na gubernatora iranske provincije Hodafarin.

Prema rečima gubernatora, svi podaci ukazuju na to da je raketa došla iz pravca Azerbejdžana.

„Gubernator iranske provincije Hodafarin je izjavio da je usled udara iz raketnog sistema u selu Parvizhanlu ranjeno šestogodišnje dete. Granata je pogodila stambenu zgradu. Geolokacija sela ukazuje da su napad izvele oružane snage Azerbejdžana“, navedeno je u saopštenju i istaknuto da se to selo nalazi na granici Nagornokarabaške Republike i Irana, na 10-12 kilometara od mesta gde su razmeštene azerbejdžanske snage i granica Azerbejdžana.

rs.sputniknews.com

16:59 - Oborena po 3 helikoptera i aviona, uništeno 15 vozila i raketni sistem Smerč

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da da su današnji gubici Azera tri aviona, tri helikoptera, uništeno 15 vozila, najmanje jedan raketni sistem Smerč i oboreno šest dronova.

16: 51 - Sin jermenskog premijera ide u rat: Majka ga ispratila rečima - Nema ništa plemenitije nego umreti za otadžbinu


Supruga premijera Jermenije Ana Hakobian rekla je da nema ništa plemenitije nego dati svoj život za Otadžbinu. To je izjavila u razgovoru sa ženama poslanicama Nagorno-Karabaha, gde je otišla 27. septembra.

Jermenski narod se nalazi pred istorijskom prekretnicom za jermenski narod, i mi se možemo osloniti samo na sebe, naglasila je ona. Ana Hakobian je pozvala sve majke i žene, ćerke i sestre da budu jake i da se ničega ne plaše, piše Sputnjik na jermenskom.

(Više pročitajte OVDE)

 

15:50 - Živi štit - raketni sitem TOS1 deluje iz sela sakriven iza kuća

Na društvenim medijima pojavile su se slike azerbejdžanskih snaga koje kao zaklon koriste civilne objekte kršeći time Ženevsku konvenciju i pretvarajući civile u potencijalne žrtve.

Primećen je raketni lanser TOS1 (domet 3 km, služi za uništavanje žive sile, tehnike i utvrđenih tačaka) kako dejstvuje prikriven iza kuća u selu Şıxarx (Leninavan) koje “okupirano” još od prvog Jermensko-Azerbejdžanskog rata.

15:22 - Ranjeni francuski novinar u teškom stanju

Stanje novinara francuskog „Monda“ ranjenog u Karabahu je teško. Trenutno ga operišu u Stepanakertu, saopštio je jermenski Jedinstveni informativni centar.

- Stanje dopisnika ‘Monda’ je teško, operišu ga u Medicinskom centru Stepanakert. Tokom granatiranja Oružanih snaga Azerbejdžana novinari su ranjeni u zgradi gradske kuće Martuni - navodi se u saopštenju.

15:19  - Oboren izraelski dron iz sastava azerbejdžanskih snaga

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je fotografije obirenog azerbejdžanskog drona.

Pretpostavlja se da je u pitanju izraelski dron (UAV) tipa Harop. On je oboren u reonu jermenskog grada Askerana oko 16 km od linije fronta.

14:10 - Erdogan kritikovao OEBS za poziv na prekid vatre u Karabahu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Minsku grupu OEBS-a za pozive na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, nazvavši ih neprihvatljivim.

- Neprihvatljivo je da Minska grupa sada traži prekid vatre u Nagorno-Karabahu. Oni treba da zahtevaju da se prvo Jermenija povuče sa okupiranih teritorija Nagorno-Karabaha - rekao je Erdogan obraćajući se parlamentu.

Turski predsednik smatra da se dugoročni mir na Kavkazu neće obezbediti sve dok Jermenija ne napusti sporne teritorije u Karabahu.

13:30 - Peskov o stranim intervencijama u Karabahu

Sve tvrdnje o stranoj podršci bilo koje strane sukoba oko Nagorno-Karabaha predstavljaju provokacije, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa navodnom umešanošću turske vojske u sukob, Peskov je odbio da pruži bilo kakav komentar, prenosi TASS.

- Verujemo da su sve tvrdnje o mogućoj (stranoj) vojnoj podršci bilo koje strane verovatno provokacije za dalju eskalaciju tenzija - rekao je portparol Kremlja.

13:20 - Jermeni javljaju da su oborili još jednu azerbejdžansku letelicu

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Ovanisijan javio je da je oborena još jedna letelica, treća danas, koja pripada vazduhoplovstvu Azerbejdžana.

Ranije je jermensko odeljenje saopštilo da je do podne vojska Karabaha uništila dve azerbejdžanske letelice, dva helikoptera i šest bespilotnih letelica.

12:00 - Novinari pod paljbom u Karabahu, ranjeni dopisnici „Monda“

Novinari francuskog lista „Mond“ našli su se pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu, napisao je koordinator Ujedinjenog jermenskog informativnog centra Ovanes Movsisjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u napadu su ranjena dva novinara, prema prvim podacima, oba su državljani Francuske.

Povređeni su prevezeni u gradsku bolnicu.

Kasnije je glavni urednik ruske televizije „Dožd“ Tihob Dzjadko javio da se pod paljbom u našao i njegov zamenik Dmitrij Jelovski.

Fotografije napada na novinare pogledajte klikom OVDE

10:54 - Azerbejdžanci demantovali obaranje helikoptera

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovalo je informacije da je jermenska vojska oborila u Nagorno-Karabahu azerbejdžanski helikopter, koji je pao na teritoriju Irana.

- To je laž. Sve naše letelice su u upotrebi i nalaze se u punoj pripravnosti“, saopštio je Sputnjiku portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana - pukovnik Vagif Dargahli.

10:50 - Napadnuta predgrađa Stepanakerta

Predgrađe glavnog grada Karabaha, Stepanakerta, trenutno je pod napadom, javio je jermenski Sputnjik.

- Kako javljaju dopisnici Sputnjika Jermenija iz Stepanakerta, trenutno je u toku žestoko granatiranje glavnog grada Karabaha - navodi se u saopštenju.

Napominje se da se nisu čule sirene, što znači da nisu napali dronovi.  

10:34 - Pašinjan istakao da se Jermenija i Arcah bore protiv međunarodnog terorizma

Nagorno-Karabah se trenutno bori protiv međunarodnog terorizma, čiji ciljevi nisu određeni geopolitičkim granicama, napisao je danas premijer Jermenije Nikol Pašinjan na svojoj fejsbuk stranici.

- Međunarodna zajednica je jasno označila da se azerbejdžansko-turski tandem bori protiv Jermenije i Arcaha (nepriznate republike Nagorno-Karabah) uz pomoć plaćeničkih terorista. To znači da linija fronta u Arcahu postaje civilizacijska linija. Mi se borimo protiv međunarodnog terorizma, čiji ciljevi nisu određeni geopolitičkim granicama. Ovi teroristi podjednako prete i Sjedinjenim Državama, Iranu, Rusiji i Francuskoj - rekao je.

10:00 - Jermeni oborili azerbejdžanski helikopter

Jermenske snage su u južnom delu karabaško-azerbejdžanske linije dodira oborile protivnički helikopter, saopštilo je Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabaha.

Kako se navodi, to se dogodilo u području uzvišenja Varazatumb (Lele Tepe), a helikopter je pao na teritoriju Irana.

08:30 - Vojska Azerbejdžana izvela artiljerijski napad

Tokom noćnih borbi jedinice azerbejdžanske vojske izvršile su artiljerijske napade na položaje Oružanih snaga Jermenije stacioniranih na teritoriji Karabaha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

08:00 - Azerbejdžan objavio snimak uništavanja vojnog konvoja jermenskih snaga

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništavanja vojne kolone neprijatelja tokom operacija na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

07:50 - Azerbejdžanci objavili svoje podatke o gubicima

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je svoje podatke o gubicima Oružanih snaga Jermenije u vojnoj tehnici tokom vojnih sukoba na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

- Od jutra 27. septembra do 21.30, 30. septembra, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, vojnoj i borbenoj tehnici i bio prinuđen da se povuče sa ranije zauzetih položaja i važnih područja duž čitavog fronta - saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, ukupni gubici tokom ovog perioda su: do 200 tenkova i drugih oklopnih vozila; 228 artiljerijskih oruđa, raketnih sistema i minobacača; 30 sistema PVO; šest komandnih punktova i osmatračnica; skladišta municije; više od 110 automobilske tehnike; jedan protivavionski raketni sistem S-300.

07:45 - Konstantna napetost u Nagorno-Karabahu

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je o konstantnoj napetosti na kontakt liniji u Karabahu.

- Večeras je na karabaško-azerbejdžanskoj liniji dodira održavana relativno konstantna napetost... U ovom trenutku napeto je u svim pravcima linije dodira... Operativno-taktička situacija se nije promenila - napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, u nekim oblastima nastavljeno je granatiranje iz artiljerijskog i vatrenog oružja.

- Da bi poboljšao borbene formacije, neprijatelj je pokušao da se pregrupiše i preusmeri snage. Ova dejstva su na vreme primetile i presekle jedinice Armije odbrane (Karabaha) - istakla je portparolka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo