RAT NA KAVKAZU: Turski f-16 u akciji; 330 azerbejdžanskih vojnika izbačeno iz stroja, uništeno 29 tenkova i transportera (VIDEO)

Novosti onlajn/Tanjug

30. 09. 2020. u 09:13 >> 23:44

PRATITE situaciju u Nagorno-Karabahu iz minuta u minut.

РАТ НА КАВКАЗУ: Турски ф-16 у акцији; 330 азербејџанских војника избачено из строја, уништено 29 тенкова и транспортера  (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Već četvrti dan za redom bukti rat na Kavkazu, nakon što je Azerbejdžanska vojska pokrenula ofanzivu za "oslobođenje" nepriznate republike Nagorno-Karabah.

U toj planinskoj republici je u nedelju došlo do eskalacije, a dve strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

Grafika VN

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je proglašena delimična mobilizacija.

23: 39 Potvrda da na frontu ratuju sirijski plaćenici

Sirijac, rodom iz Deir el Zora i borac pro turske plaćenićke jedinice “Sultan Murad (Murat)” kasim al-Jazmur poginuo u Nagorno-Karabahu. On je stradao tokom jermenskog granatiranja azerbejdžanskih pozicija.

23:23 Zaplenjeni neoštećeni oklopni transporteri BMP-2

Jermenske snage na bojištu u Nagorno-Karabahu zaplenile su danas (30.09.) ukupno tri oklopna transportera (BMP-2).

Zaplenjena vozila su potpuno ispravna i puna municije i ostavljena su na frontu.

Obeleženi su brojevima 386, 388 i 397 i sada su u upotrebi protiv svojih bivših vlasnika – vojske Azerbejdžana.

22:42 Ovako su korišćeni turski F-16 i su-25

Jermensko MO pokazalo je u video klipu kako su se danas kretali ratni avionia Azerbejdžanske strane. Par turskih F-16 i su-25.

22:33 Iran oborio Azerbejdžanski dron

Iranska PVO oborila je danas azerbejdžnski dron koji je “zalutao” na njihovu teritoriju.

Pretpostavlja se da je to najmanje drugi dron koji su iranci oborili od početka sukoba u Nagorno-Karabahu.

22:19 Lavrov i Borel pozivaju na prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel danas su u telefonskom razgovoru pozvali na hitan i potpun prekid sukoba u Nagorno-Karabahu i zatražili obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

"Razgovaralo se o situaciji u zoni konflikta Nagorno-Karabah. Diplomate su naglasile neophodnost hitnog i potpunog primirja i maksimalne uzdržanosti obe strane u sukobu, kao i drugih zemalja", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ističe se da su Lavrov i Borel izrazili podršku izjavi kopredsedavajućih Minske grupe OEBS od 27. septembra

Dodaje se da je razgovor Lavrova i Borela inicirala EU, prenosi TASS.

21:48 Današnji gubici Jermena 23 vojnika

Jermenske odbrambene snage u Nagorno-Karabahu pretrpele su gubitak od 23 poginula vojnika tokom današnjih sukoba sa azerbejdžanskim snagama.

20:24 Zarobljena još dva azerbejdžanska transportera BMP-2 (VIDEO)

Jermenske snage u Nagorno-Karabahu zplenile su više oklopnih transportera od svojih neprijatelja.

U toku dana (30.09.) zaplenjena su još dva BMP-2 oklopna transportera koja su dodeljena jermenskim dobrovoljcima na korišćenje.

19:53 Azerbejdžan uništava dronovima oklopnu tehniku i artiljeriju

Na snimku koji kruži društvenim mrežama prikazan je napada kamikaza-dronovima na frontu u Nagorno-Karabahu.

Dronovima (najverovatnije Harop) napadnuta su četiri tenka t-72 u jedna samohodna haubica SPH 2S3 Akacija 152mm.

19:10 Nismo predali kontrolu Turskoj nad vazdušnim operacijama

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu demantovao je navode Jermenije da je Baku prepustio Turskoj upravljanje vazdušnim operacijama u Nagorno-Karabahu rekavši da za tako nečim nema nikakve potrebe. (rs.sputniknews.com)

18:47 Lavrov pozvao na hitan prekid vatre u Nagorno-Karabahu

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom odvojeno sa spoljnim ministrima Jermenije i Azerbejdžana Zograbom Mnacakanjanom i Džejhunom Bajramovim i zatražio momentalni prekid vatre u Nagorno-Karabahu.

"Razgovaralo se o situaciji u zoni konflikta Nagorno-Karabaha. Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuranih borbenih operacija velikih razmera. Upućen je poziv na hitnu obustavu vatre i deeskalaciju tenzija", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

Kako se dodaje, Lavrov je istakao potrebu da se obe strane vrate za pregovarački sto.

18:32 Ogromni gubici Azerbejdžana u ljudstvu i tehnici

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Artsrun Hovhanisjan je rekao da su današnji gubici azerbejdžanske strane veliki kako u ljudstvu tako i u tehnici.

Prema jermenskim podacima iz stroja je izbačeno oko 330 azerbejdžanskih vojnika, 130 poginulih i 200 ranjenih. Uništeno je 29 tenkova i oklopnih transportera (guseničara i točkaša). Takođe uništena su i 3 TOS jedinica, 11 Smerč jedinica i 11 dronova.

18:09 Alijev: Spremni da prekinemo operacije, ako se Jermenij povuče

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da je ta zemlja spremna da prekine vojne operacije u Nagorno-Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona.

Alijev je rekao da Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet, a da Jermenija mora da odustane od, kako je naveo, "okupacione politike".

"Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov - da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve“, rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama, prenosi Sputnjik.

17:57 Turska komanduje operacijam azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva

PRES sekretar Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanijan rekla je da su prema njihovim saznanjim turski oficiri preuzeli komandu nad azerbejdžanskim operacijama u Nagorno-Karabahu. (više pročitajte OVDE)

17:15 Kontra ofanziva: Snage Nagorno-Karabaha gone Azerbejdžance koji se u neredu povlače

Jermensko MO prikazalo je snimak kontranapada jerenskih snaga na frontu u Nagorno-Karabahu.

Na snimku se vidi kako azerbejdžanske snage beže sa položaja koje su zauzeli tokom ova četiri dana žestokih borbi.

Prema prvim informacijama Jermeni su povratili izgubljene položaje uništavajući tehniku.

16:22 Čime su Jermeni raketirali Azerbejdžance - Smerč ili Točka-U

Na društvenim mrežama, ismejali su tvrdnje MO Azerbejdžana zbog kako kažu ne poznavanja vojne tehnike, tačnije razlikovanja ostataka projektila za Točku-U i BM-30 Smerč.

Naime azerbejdžansko ministarstvo je prikazalo ostatak projektila BM-30 Smerč tvrdeći da on pripada Točki-U.

16:07 Azeri tvrde: Jermeni upotrebili taktičke rakete Točka-U dometa 120km

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je Jermeniju za upotrebu taktičkog raketnog sistema „Točka-U“ u borbama na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu.

„Pre izvesnog vremena, jermenske oružane snage upotrebile su taktički raketni sistem 'Točka-U'. Zbog nepodesnosti i slabog kvaliteta vojne tehnike neprijatelja, tri ispaljene rakete nisu eksplodirale“, rekao je portparol azerbejdžanskog vojnog resora.

Podsećanja radi, raketni sistem „Točka-U“ može da uništi veliki broj kopnenih ciljeva na daljinima i do 120 kilometara, dok težina rakete može da iznosi čak 2.000 kilograma.

15:31 - Turski F-16 ponovo u akciji

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je da nas da su ponovo primećeni turski F-16 na frontu Nagorno-Karabaha.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama lovci-bombarderi F-16 pojavili su se na severo-istoku i jugu bojišta.

15:30 Azerbejdžan: Kraj rat tek kada izbacimo Jermene iz Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je kako prenosi francuska agencija AFP izjavu ministra spoljnih poslova ove kavkaske države odlučan da se bori dok jermenske trupe ne budu otišle iz Nagorno-Karabaha

15:25 Makron:Turska retorika je bezobzirna i opasna

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas stavove Turske koja podržava Azerbejdžan u sukobu u regionu Nagorno-Karabah, ističući da je turska vojna retorika bezobzirna i opasna.

"Francuska ostaje izuzetno zabrinuta zbog ratobornih komentara Turske u proteklih nekoliko sati. Mi to ne prihvatamo", rekao je Makron na konferenciji u Letoniji, prenosi jermenski portal Armenpres.

Francuski predsednik kazao je da će o sukobu u tom regionu razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Kako se navodi, on je najavio podršku narodu Jermenije i poručio da će "Francuska odigrati svoju ulogu".

15:22 Kapiten Jermenije prekinuo karijeru i otišao u rat

Kapiten fudbalske reprezentacije Jemenije Varazdat Harojan napustio je fudbal i priključio se ratu, koji njegova država vodi protiv Azerbejdžana.

Njemu je istekao ugovor sa ruskim Uralom nakon čega je dogovorio transfer u grčki AEL, ali je Harojan odlučio da se vrati u domovinu i da se mobiliše za rat, prenose grčki mediji, pozivajući se na informacije koje Harojanov menadžer saopštio predsedniku AEL-a Aleksisu Kujasu. (Više pročitajte OVDE)

14:40 Vazduhoplovne snage Azerbejdžana bombardovale Martakert

Vazduhoplovne snage Azerbejdžana bombardovale su grad Martakert, a u tom napadu poginulo je troje civila. U napadu je i povređeno nekoliko civila.

14:14 Nemačka pozvala Rusiju i Tursku da iskoriste uticaj za rešavanje sukoba u Karabahu

Nemačka poziva Rusiju i Tursku da iskoriste svoj „specijalni“ uticaj u Zakavkazju radi dugoročnog rešenja sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, izjavio je savezni ministar spoljnih poslova Mihael Rot.

„Dramatična eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu pokazuje da zamrznuti sukobi moraju postati rešeni sukobi, inače će se neprestano rasplamsavati. U bliskom smo kontaktu sa Jermenijom i Azerbejdžanom, kao i sa partnerima u regionu“, rekao je Rot u Bundestagu.

On je podsetio da je na inicijativu Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na okončanje borbi.

„Zemlje poput Rusije i Turske, koje imaju poseban uticaj u regionu, moraju ozbiljno shvatiti svoju posebnu odgovornost za trajno rešenje. Mi se prvenstveno fokusiramo na Minsku grupu“, dodao je Rot.

13:48 Vojska Karabaha: Uništena vojna tehnika azerbejdžanskih snaga

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je novi snimak napada vojske Nagorno-Karabaha i likvidiranja utvrđenja, vojske i vojne tehnike azerbejdžanskih oružanih snaga.

- Napadi na protivničke položaje i vojnu tehniku - napisala je na Fejsbuku portparolka Ministarstva odbane Jermenije Šušan Stepanjan.

13:32 Baku: Uništene rezervne snage jermenske vojske

Oružane snage Azerbejdžana uništile su rezervne snage jermenske vojske koje su došle da pomognu jedinicama koje učestvuju u borbenim dejstvima, javlja azerbejdžanski Sputnjik pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane zemlje.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

12:51 Kremlj poziva Jermeniju i Azerbejdžan na prekid vatre

11:48 Baku dao svoju verziju rušenja jermenskog aviona Su-25

Baku raspolaže informacijama da su dva jermenska aviona Su-25 udarila u planinu i eksplodirala, saopštio je pomoćnik predsednika Azerbejdžana, šef odeljenja za spoljnu politiku Hikmet Hadžijev.

- Saopštenja da je avion F-16, koji pripada Vazduhoplovnim snagama Turske, oborio jermenski avion Su-25, su apsurdna i reč je o još jednoj dezinformaciji Jermenije. Prema informacijama kojima raspolaže azerbejdžanska strana, 29. septembra su na teritoriji Jermenije poletela dva aviona Su-25. Oba aviona udarila su u planinu i eksplodirala. To sugeriše da jermensko rukovodstvo objavljuje pogrešne informacije svojim stanovnicima i javnosti. Bilo bi dobro da vojno rukovodstvo Jermenije pruži informacije o drugom avionu i njegovom pilotu, umesto što optužuje druge strane - rekao je Hadžijev, prenosi agencija APA.

11:39 Azerbejdžan: Uništen komandni punkt jermenske vojske, neprijatelj se povlači

Jedinice oružanih snaga Jermenije napuštaju borbene položaje pod napadom azerbejdžanske vojske u pravcu Agderina, saopštilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Pripadnici jermenskog bataljona u Tonašenu beže, napuštajući odbrambene položaje, dadaje Ministarstvo.

Takođe je navedeno o porazu komandnog punkta 41. Posebnog artiljerijskog puka 18. Mehanizovane divizije jermenske vojske.

„Među ljudstvom oružanih snaga Jermenije ima mnogo poginulih i ranjenih. Komanda puka traži pomoć za evakuaciju ranjenih“, tvrdi Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

11:38 Jerevan: Uništen azerbejdžanski sistem TOS-1

Jedinice Armije odbrane uništile su teški višecevni raketni lanser TOS-1 „Solncepek“ Oružanih snaga Azerbejdžana, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Petrosjan.

Borbe se nastavljaju. Jedinice Armije odbrane Karabaha na pojedinim deonicama fronta izvode kaznene operacije.

Uništen je veliki broj neprijateljskih vojnika, naoružanja i vojne tehnike.

Այս պահին մարտերը շարունակվում են: Արցախի ՊԲ ստորաբաժանումները առանձին հատվածներում իրականացնում են պատժիչ...

Posted by Shushan Stepanyan on Sreda, 30. septembar 2020.

11:30 Objavljeni snimci azerbejdžanske artiljerije

MINISTARSTVO odbrane Azerbejdžana objavilo je snimke artiljerijskog granatiranja borbenih položaja jermenskih jedinica.

Jedinice oružanih snaga Azerbejdžana nastavljaju sa napadima na jedinice jermenske vojske tokom kontraofanzivne operacije u zoni sukoba u Karabahu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

11:24 Objavljene fotografije oborenog jermenskog lovca Su-25

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je fotografije ostataka jermenskog aviona Su-25 koji je oborio turski lovac F-16.

Turski lovac F-16 oborio je jermenski „suhoj“ u utorak. Pilot je poginuo.

11:16 Čavušoglu: Baku može da računa na pomoć Turske na bojnom polju, to nisu prazne reči

11:08 Jerevan: Situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici mirna

Situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici je mirna, nema aktivnih borbenih dejstava, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na brifingu.

„Posle jučerašnjih vazdušnih napada na region Vardenis, uključujući i primenom bespilotnih letelica, trenutno nema aktivnih borbenih dejstava. Bilo je pojedinačnih epizoda, izviđanja i tako dalje, ali nema borbenih dejstava“, rekao je Ovanisjan.

10:37 Pogosjan: Povratili smo kontrolu nad svim položajima koje smo izgubili

Portparol predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vagram Pogosjan izjavio je da je Nagorno-Karabah vratio sve položaje koje je izgubio u bitkama sa Azerbejdžanom.

Pogosjan je saopštio da se uspeh azerbejdžanskih oružanih snaga 27. septembra objašnjava napadom sa njihove strane, koji je trajao nekoliko časova. Nakon toga su jermenske snage počele da odbijaju napade protivnika.

- Za jednu noć smo vratiti veći deo izgubljenih položaja, poboljšali smo ih i krećemo se napred, i to u situaciji kada u redovima azerbejdžanske vojske ratuju turski vojnici, to je svima jasno - naglasio je Pogosjan.

Prema njegovim rečima, ukoliko Azerbejdžan nastavi s napadima, što nije isključeno, oni ne samo da će braniti svoje položaje, nego će se kretati napred i zauzimati nove.

Kako prenosi Sputnjik Jermenija, Pogosjan je naglasio da ekonomija Nagorno-Karabaha nije stradala zbog rata, infrastruktura funkcioniše kao i pre, a ukoliko se podvrgne napadu, odmah se preduzimaju mere za obnavljanje i popravku objekata.

09:34 Jermeni zabrinuti zbog turske podrške

JERMENSKI šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu" u samoproglašenoj republici Nagorno Karabah i izrazio zabrinutost povodom turske podrške vojnoj akciji Azerbejdžana.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:10 Raste broj poginulih, oborena 2 azerbejdžanska drona

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je poginulo ili ranjeno više od dve hiljade ljudi Oružanih snaga Jermenije u borbama na liniji dodira u Nagorno-Karabahu, saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva. Istovremeno, jermenska strana navodi da su iznad glavnog grada Karabaha oborene azerbejdžanske bespilotne letelice.

- Od 27. septembra do jutros ubijeno je i ranjeno oko 2.300 ljudi iz redova neprijatelja, uništeno i onesposobljeno oko 130 tenkova i drugih oklopnih vozila, više od 200 artiljerijskih sistema i raketnih bacača, minobacača, oko 25 sistema PVO, 6 komandnih punktova i osmatračnica, 5 skladišta municije, oko 50 protivtenkovskih oruđa i 55 jedinica automobilske tehnike - saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva.

09:20 Pašinjan i Putin razgovarali telefonom

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno Karabahu, ali nije bilo reči o mogućnosti da Rusija vojno interveniše u tekućem oružanom sukobu Jermenije i Azerbejdžana.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

08:45 Baku: Onesposobili smo jermenski S-300

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je onesposobilo protivvazdušni sistem S-300 jermenskih oružanih snaga na liniji dodira u Karabahu, saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva.

08:30 I danas razmena artiljerijske vatre u Nagorno-Karabahu

RAZMENA artiljerijske vatre nastavlja se i danas duz cele linije fronta u samoproglasenoj republici Nagorno Karabah, saopšteno je iz jermenskog ministarstva odbrane.

- Jedinice jermenske protivvazdušne odbrane oborile su dva neprijateljska drona iznad mesta Stepanakert - izjavila je predstavnica ministarstva odbrane u Jerevanu Susana Stepanijan, prenosi TAS S.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

08:28 Savet bezbednosti UN o situaciji u Nagorno-Karabahu: Države članice oštro osudile upotrebu sile

SAVET bezbednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je da je zabrinut zbog sukoba koji su izbili oko Nagorno-Karabaha, koji prete da prerastu u sveopšti rat između Jermenije i Azerbejdžana, i oštro osudio upotrebu sile.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, 15 članica Saveta bezbednosti UN izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja o velikim vojnim akcijama duž kontaktne linije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

07:40 Apel jermenskog premijera: Moramo zaustaviti nasilje

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

Pašinjan je sinoć za televiziju "Rosija 1" rekao da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)