RAT NA KAVKAZU: Nova ofanziva azerbejdžanskih trupa; Jermeni oborili avion, uništavaju dronove i tenkove (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 09. 2020. u 11:18 >> 00:00

BORBE između snaga Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno - Karabah nastavile su se jutros, a obe strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje.

РАТ НА КАВКАЗУ: Нова офанзива азербејџанских трупа; Јермени оборили авион,  уништавају дронове и тенкове  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je juče da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom.

Grafika VN

23:31 - Žestoki sukobi se nastavljaju sve više poginulih

U dva dana sukoba, pored brojnih civilnih žrtava, snage Nagorno-Karabaha (Artaška republika) izgubile su 84 vojnika.

Sa druge strane prema jermenskim vojnim izvorima Azerbejdžan je pretrpeo znatne gubitke - iz stroja je izbačeno više od 400 vojnika, 36 dronova, 4 helikoptera, 80 tenkova i oklopnih transportera i 82 vozila, oboren je jedan avion, a zarobljeno je 11 oklopnih transportera sa kompletnim naoružanjem i municijom.

21:46 - HITNA SEDNICA SB UN: Zbog sukoba U Nagorno-Karabahu

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena krizi u Nagorno Karabahu zakazana je po hitnom postupku za utorak.

20:54 - OBOREN AVION: Jermenske snage pogodile su azerbejdžansku letelicu

Kako je saopštio pres sekretar predsednika Artsaške republike, Vahram Posjan, snage Nagorno-Karbaha oborile su večeras azerbejdžanski ratni avion.

Avion je pogođen u reonu grada Martuni.

Za sada nije poznato šta je sa pilotom.

20:27 - Simonjanova: Pogledajte godišta žrtava u jermenskoj vojsci i obustavite besmisleni pokolj

Broj žrtava među jermenskim vojnicima iznosi 59. S tim u vezi, glavna urednica međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan skrenula je pažnju na datume rođenja poginulih vojnika i pozvala da se „obustavi besmisleni pokolj“.

Ona je na svojoj Telegram stanici objavila novi spisak poginulih u nepriznatoj republici Nagorno-Karabah i pozvala da se obustavi nasilje.

„Pogledajte datume rođenja. Neka neko zaustavi ovaj besmisleni pokolj“, napisala je ona kao komentar na vest Sputnjika Jermenija da je većina vojnika 2000. godišta i mlađe.

(rs.sputniknews.com)

Grafika VN

20:01 – Nova ofanziva na Nagorno-Karabah, Jermeni za sada odolevaju

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je Azerbejdžan pokrenuo novu krupnu vojnu operaciju na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Kako se navodi, napad se sprovodi u dolini reke Araks u pravcu Magatis-Tališ, međutim, za sada jermenske snage uspešno odolevaju napadima azerbejdžanske vojske.

Foto: EPA/Depositphotos

Iz Ministarstva ističu da je do sada uništeno 22 azerbejdžanska tenka i 10 jedinica drugih tipova oklopnih vozila.

„Likvidirano je preko 370 vojnika. Pored toga, prema određenim informacijama, ranjeno je oko 35 odsto vojnika koji su učestvovali u napadima“, rekao je neimenovani predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane.

(rs.sputniknews.com)

19:20 – Stotine vojnika izbačeno iz stroja na obe strane

Zamenik komandanta snaga Nagorno-Karabaha Artur Sargsjan precizirao je danas  broj žrtva i izgubljene tehnike na obe strane.
On je rekao da je azerbejdžanska vojska izgubila oko 400 vojnika, 36 dronova, 47 oklopnih vozila i tenkova.
Sa druge strane jedinicama odbrane Nagorno-Karabaha iz stroja je izbačeno više od 240 vojnika, 48 vojnika je poginulo a oko 200 je ranjeno

18:33 - Jerevan će upotrebiti „Iskandere“ ako Baku iskoristi avione F-16

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da će Jerevan upotrebiti „Iskandere“ ukoliko Baku bude u napadima upotrebio turske lovce F-16.

Kako je rekao, za obaranje turskih bespilotnih letelica trenutno na raspolaganju ima dovoljno protivvazduhoplovnih sistema.

Foto: EPA

Raketni sistem "Iskander"

Istovremeno, Toganjan je odbacio kao netačnu informaciju da Jerevan radi na formiranju humanitarnih koridora iz Nagorno-Karabaha rekavši da za tako nečim još uvek nema potrebe.

17:47 – Napad azerbejdžanaske vojske odbijen, borbe se nastavljaju, pod granatama civilna naselja

Vojska Azerbejdžana nastavlja sa grantiranjem civilnih naselja. Tako su pod se pod granatama našli i meštani Martunija, Martakerta... Prema rečima predstavnika MO Jermenije Artsura Hovhanisjna napad azerbejdžanskih jedinica je odbijen i one su primorane da se vrate na polazne položaje.

U tim borbama uništeno 10-11 oklopnjaka – uglavnom tenkova.

17:30 – MO Azerbejdžana: Sledi odmazda za granatiranje naselja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana reklo je “RIA Novostima” da jermenska vojska granatira naselja na kontaktnoj liniji u Karabahu, preduzeta je "odmazda".

17:00 - BORBE NA GRANICI SA JERMENIJOM PRESTALE

Borbena dejstva na granicama sa Jermenijom se više ne vode, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane te zemlje Arcrun Ovanisjan.

„Nakon granatiranja Vardeniskog regiona na granici Jermenije borbena dejstva su obustavljena u tom području“, pojasnio je.
Istovremeno, Ovanisjan je konstatovao da se u svakom trenutku  u proseku na lečenju nalazi oko 120 vojnika koji su povređeni ili ranjeni u sukobima. (rs.sputniknews.com)

17:00 - Tonojan i Hartjunjan posetili vojni komandni centar, situacija na frontu pod kontrolom

Jermenski ministar odbrane David Tonojan i predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan posetili su danas vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta, javlja TASS.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane je na Fejsbuku napisala da su se Tonojan i Hartjunjan posetili vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana.

Ministar odbrane Nagorno-Karabaha Džalal Artjunjan navodi da je situacija duž linije kontakta pod kontrolom.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je u nedelju, kada je Azerbejdžan saopštio da je Jermenija izvršila napad na njegove vojne položaje.

Jermenija je, međutim, rekla da je azerbejdžanska vojska izvela ofranzivu u pravcu Nagorno-Karabaha i da je u ovom regionu granatirala niz naselja, uključujući i administrativni centar Stepanakert. Obe strane su prijavile žrtve, uključujući i civilne, i proglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju.

16:47 - Azerbejdžan: Karantin produžen, granice i dalje zatvorene

Usled porasta broja zaraženih korona virusom, vlasti Azerbejdžana produžile su neke mere karantina do 2. novembra i odlučile da ne otvaraju granice, prenosi Rojters.

Azerbejdžan je mere u cilju borbe protiv pandemije uveo 24. marta, a do sada ih je produžio već nekoliko puta.

U Azerbejdžanu je od početka pandemije korona virusom zaraženo 40.061, dok je posledicama bolesti podleglo 588 pacijenata.

Azerbejdžan je u nedelju proglasio ratno stanje nakon esklacije sukoba sa Jermenijom u otcepljenom regionu Nagorno-Karabah.

15:23 – Nova ofanziva Azerbejdžanskih snaga, uništeno desetak tenkova i oklopnih vozila

Azerbejdžanske snage pokušale su tenkovski proboj na jugo-istočnom pravcu. Napad je odbijen, saopštio je portparol ministarstva odbrane Nagorno Karabaha (RA MoD) Šušan Stepanijan.

Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžanske snage

Tom prilikom, naišavši na žestok otpor tenkovskih i anti-tenkovskih jedinica, uništeno je 10 oklopnih vozila i tenkova. Borbe su i dalje u toku.

15:10 - Toganjan: Trenutno nema razloga za vojnu pomoć od Rusije

Jermenija je spremna da zatraži dodatnu vojnu pomoć od Rusije, ali trenutno ne vidi razlog da to učini, izjavio je danas ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan za radio Govorit Moskva.

Prema njegovim recima, Jerevan i Moskva nastavljaju da pojačavaju odbrambenu saradnju, preneo je TASS.

"Verujemo da ćemo, ako se ukaže potreba, zatražiti od Rusije (dodatnu vojnu pomoć)", istakao je Toganjan i dodao da za sada ne misle da su im potrebne dodatne snage.

"Međutim, mi verujemo da Rusija ima glavnu ulogu na Kavkazu i da je sposobna da koristeći političke metode zaustavi krvoproliće", naglasio je ambasador Jermenije u Moskvi.

14:40 - Vlasti Karabaha saopštile da je danas poginulo 28 vojnika

Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da je danas na liniji razdvajanja poginulo 28 njihovih vojnika.

Na sajtu Ministarstva navedena su imena poginulih.

Rano jutros je bilo saopšteno da je od izbijanja eskalacije broj poginulih dostigao 31.

14:25 - Dva mesta glavni ciljevi napada azerbejdžanske vojske

Sergej Šamanijan, novinar koji se trenutno nalazi u Nagorno-Karabahu, izvestio je da su glavni ciljevi napada azerbejdžanske vojske mesta Martarkert i Matahis.

Video vest

Snimak artiljerijske paljbe vojske Azerbejdžana na položaje armije Karabaha

13:40 - Erdogan zapaljivom izjavom preti da uvuče tursku u rat

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja“.

- Došlo je vreme da se okonča jermenska okupacija, vreme je da se svedu računi, inače će Jermenija i dalje biti samovoljna. Ona mora da napusti okupirane zemlje. Svi znaju da su to azerbejdžanske zemlje - rekao je Erdogan tokom obraćanja u Istanbulu.

On je takođe optužio Minsku grupu OEBS-a da je nesposobna da reši problem Nagorno-Karabaha.

13:13 - Evo koje kategorije su obuhvaćene mobilizacijom u Azerbejdžanu

Delimična mobilizacija koja je počela danas u Azerbejdžanu obuhvataće sve koji su služili vojnih lica do 35 godina, kao i oficira do 50 godina, rekao je zamenik šefa državne službe za mobilizaciju i regrutaciju, rekao je general major Zaur Abdulajev.

- U skladu sa odobrenim planovima mobilizacije obuhvaćeni su: rezervisti prvog stepena, vojnici, mornari, vodnici, narednici i narednici mlađi od 35 godina, kao i oficiri mlađi od 50 godina, u zavisnosti od iz vojnog čina - rekao je Abdulajev.

13:08 - Berlin: Situacija u Nagorno-Karabahu veoma opasna, prekinuti sukobe

Nemačka vlada je ocenila da je situacija u Nagorno-Karabahu veoma opasna i pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da neodložno prekinu borbene operacije, koristeći mehanizme Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nemačka poziva dve strane da obnove pregovore, izjavio je portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert, ukazujući na Minsku grupu OEBS-a.

Istovremeno, portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je navela da je Berlin, preko svojih ambasada, u kontaktu sa obe strane.

13:05 - Azerbejdžanci prete zbog "Iskandera"

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana rekao je da njegova zemlja ima spreman odgovor ako Jermenija upotrebi balističke rakete tipa "Iskander".

12:40 - Prvi komentar Kremlja o Nagorno-Karabahu

Pozivamo na momentalni prekid vatre u Nagorno-Karabahu i da se čitav proces prebaci u političko-diplomatske tokove, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Nastavljamo da pomno pratimo situaciju u regionu, smatramo da borbena dejstva treba odmah da budu obustavljena a proces regulisanja konflikta kao takvog, kao i posledica najnovije eskalacije, prebačen u političko-diplomatske tokove - rekao je Peskov.

Pročitajte celu izjavu Dmitrija Peskova klikom OVDE

12:00 - Objavljen snimak azerbejdžanskog drona oborenog kod jermenskog grada Vardenisa

Jermenska strana objavila je video-snimak na kojem se vidi oborena bespilotna letelica azerbejdžanskih oružanih snaga.

Kako se navodi, reč je o dronu turske proizvodnje "Bajraktar" čije su ostaci bili rasuti po polju. Lokalno stanovništvo je sakupilo ostatke.

Dron je oboren juče kod jermenskog grada Vardenis.

U Nagorno-Karabahu je juče ujutro došlo do eskalacije sukoba. Dve strane se međusobno optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da je bilo poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

11:50 Kim Kardašijan se oglasila povodom novih sukoba i uputila poruku Turskoj

Američka rijaliti zvezda Kim Kardašijan, čija je porodica poreklom iz Jermenije, oglasila se povodom sukoba u Nagorno-Karabahu i pozvala Azerbejdžan da obustavi „ofanzivnu upotrebu sile“ protiv jermenskog naroda. Kim Kardašijan je, u seriji tvitova, pozvala i Vašington da obustavi vojnu pomoć Bakuu.

Supruga repera Kanje Vesta imala je poruku i za Tursku, kojoj je poručila da „prekine da šalje oružje i borce“ u zonu sukoba u znak podrške azerbejdžanskoj strani.

11:18 Predsednik Alijev: Turska nije poslala avione iz Sirije kao ispomoć

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas da je Turska poslala vojnike iz Sirije u Azerbejdžan kao ispomoć u sukobu sa jermenskom vojskom u regionu Nagorno-Karabah.

Ambasador Jermenije u Rusiji izjavio je ranije da je Turska poslala oko 4.000 boraca iz severne Sirije u Azerbejdžan kako bi pomogli Azerbejdžanu u borbama, prenosi Rojters.

"Glasine o raspoređivanju vojnika iz Sirije u Azerbejdžan su još jedna provokacija jermenske strane i potpuna besmislica", rekao je savetnik predsednika Hikmet Gadžijev.

10:24 - Ambasador Jermenije u Moskvi potvrdio da džihadisti iz Sirije ratuju u Karabahu

On je za RIA Novosti rekao da džihadisti, koje je Turska prebacila iz Sirije u Azerbejdžan, već učestvuju u ratnim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

- Prema našim informacijama, Turska je nedavno rasporedila 4.000 militanata iz Sirije u Azerbejdžan. Oni već učestvuju u borbama... Obučeni su u terorističkim kampovima i prebacuju ih na front - rekao je ambasador Vardan Toganijan.

10:00 - Azerbejdžanci upotrebili teške raketne bacače TOS

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušak Stepanjan je saopštila da je vojska Azerbejdžana jutros koristila teške višecevne raketne bacače po položajima branitelja Nagorno-Karabaha.

- Jutros oko 07:30, užasnuti teškim gubicima koje su pretrpeli, neprijatelji su koristili teške višecevne raketne bacače TOS. Jermenska strana nije pretrpela nikakve gubitke - napisala je portparolka na tviteru.

Više o tom raketnom sistemu možete pročitati klikom OVDE

09:43 - Bajraktar hvali svoje dronove

Turski industrijalac Seldžuk Bajraktar je na svom tviter nalogu juče objavio snimak napada azerbejdžanskih dronova na Jermene, uz reči podrške Bakuu.

Mnogi analitičari su to protumačili i kao zvaničnu potvrdu da turski dronovi učestvuju u ratu na Kavkazu.

Bajraktar je vlasnik kompanije Bajkar, koja proizvodi bespilotne letelice. Njegov najpoznatiji proizvod je dron Bajraktar TB-2, a kao razlog uspeha njegove kompanije se navodi i činjenica da je oženjen ćerkom Redžepa Tajipa Erdogana.

09:30 - Ministarstva spoljnih poslova Kine i Irana pozivaju na primirje

- Vojne akcije ne mogu poslužiti kao dugoročno rešenje sukoba u Karabahu - rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzade.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Jermeniju i Azerbejdžan na deeskalaciju situacije u Nagorno-Karabahu i dijalog.

09:25 - Azerbejdžanci i Jermeni objavili koliko vojnika je poginulo

Oružane snage Jermenije su prvog dana kontraofanzive azerbejdžanske vojske pretprele  velike gubitke – ima preko 550 poginulih i ranjenih, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane. Jermenska strana navodi da je tokom noći poginulo još 15 vojnika i da u jermenskim redovima poginulih ima ukupno 31, dok je broj ranjenih dosegao 200.

Kako se navodi, jermenska vojska je izgubila i 22 tenka i dugih oklopnih transportera, 15 protivavionskih raketnih kompleksa "Osa", 18 bespilotnih letelica, artiljerijsko oružje, kao i više skladišta municije.

09:06 - Objavljena delimična mobilizacija u Azerbejdžanu

U Azerbejdžanu je objavljena delimična mobilizacija, navodi se u ukazu predsednika Ilhama Alijeva.

08:55 - Igor Dodon pozvao zaraćene strane za pregovarački sto

Predsednik Moldavije Igor Dodon pozvao je zaraćene strane na Kavkazu da se što pre vrate za pregovarački sto.

- Kao predsednik Moldavije imam odlične odnose i sa rukovodstvom Azerbejdžana i sa rukovodstvom Jermenije. Zabrinuti smo zbog nastavka neprijateljstava i pozivamo lidere dve zemlje da ulože sve napore da se što pre vrate za pregovarački sto - rekao je Dodon. 

08:50 - Jermeni pronašli tela Azerbejdžanskih vojnika nakon oslobađanja zauzetih sela

Na desetine tela azerbejdžanskih vojnika završilo je na teritoriji pod kontrolom jermenskih snaga nakon oslobađanja ranije izgubljenih položaja na liniji fronta, rekla je u ponedeljak portparolka ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

- Kao rezultat oslobađanja niza ranije izgubljenih položaja od strane jedinica odbrambene vojske Arcaha, nekoliko desetina tela neprijateljskih vojnika završilo je na jermenskoj strani - napisala je Stepanjan na Fejsbuku.

08:45 - Azerbejdžanci objavili još jedan snimak napada na Jermene

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je na Jutjubu snimak napada na jermenske tenkove.

- Još dva tenka jermenskih oružanih snaga uništena su preciznom vatrom naših jedinica - navodi se u opisu video snimka.

Situacija na liniji fronta u Nagorno-Karabahu pogoršala se ovog jutra. Vlasti te nepriznate republike objavile su da su Azerbejdžanci granatirali naseljena mesta i da ima žrtava među civilima.

08:40 - Raketa pala na teritoriju Irana

Iranski mediji su izvestili da je jedna raketa greškom pala u blizini sela Kalafbeglu u toj zemlji. Sličan incident se desio i tokom sukoba Jermenije i Azerbejdžana 2016. godine.

08:35 - Noćni kontranapad vojske Nagorno-Karabaha

Ministar odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah objavilo je da su preko noći povraćeni izgubljeni položaji na liniji fronta.

- Tokom noći su nastavljena intenzivne operacije u južnom, jugoistočnom i severnom delu linije fronta. Jedinice odbrambene vojske (armija Nagorno-Karabaha) su tokom kontranapada nanele velike gubitke neprijatelju - navodi se u saopštenju koje prenosi RIA Novosti.

08:23 - Tramp o sukobu Jermenije i Azerbejdžana

Amerika pomno prati situaciju u Nagorno-Karabahu i nastojaće da pomogne da se eskalacija prekine, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

- Pažljivo pratimo šta se tamo događa. Imamo dobre odnose u tom regionu i videćemo možemo li da zaustavimo tu eskalaciju - rekao je Tramp novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)